Orqa razvila tehnologiju za upravljanje autonomnim vozilima

22.02.2021.

21:03

Autor: Igor Rotim/Dnevnik

Ilustracija

Ilustracija

Foto: HTV / HRT

Osječka informatička tvrtka Orqa prvo je izradila najbolje naočale za virtualnu realnost na svijetu, a zatim razvila tehnologiju upravljanja autonomnim vozilima čime se probila u sam svjetski vrh.

Mladi informatičari u osječkom poduzetničkom inkubatoru shvatili su da virtualne naočale i dronovi mogu služiti za mnogo više od igrica. 

- Te videonaočale koje su u tom trenutku, prije tri godine bile najbolje, htjeli smo u stvari pokazati svijetu da mi možemo napraviti nešto bolje, inovativnije, rekao je Ivan Jelušić, suvlasnik tvrtke Orqa. 

Danas ih, poboljšane, proizvode sami i prodaju diljem svijeta. A to je bio samo početak. Nove 5G komunikacijske mreže omogućile su upravljanje uređajima na daljinu gotovo bez kašnjenja. Razvili su tehnologiju prijenosa videosignala koje san o vozilima bez vozača pretvaraju u stvarnost. 

- Vi kad upravljate nekom letjelicom koja juri 150 km na sat, onda svako kašnjenje od nekih stotinjak, dvjesto milisekundi znači da ćeš se vjerojatno zabit u prvi neki zid, dodao je Jelušić. 

Danas su, u tom sektoru jedna od najvažnijih tehnoloških tvrtki u na svijetu. 

- Trenutno prodajemo naše proizvode u preko 50 zemalja širom svijeta, možda najzanimljivije uvijek svima je čuti da nam je jedan od klijenata američko zrakoplovstvo, rekao je Vlatko Matijević, suvlasnik tvrtke Orqa.


U tri godine narasli su do 50 zaposlenih, a u potrazi za novim stručnjacima otvaraju ured i u Zagrebu. Uvjeti rada moderno opušteni, s naglaskom na zajednički rad. 

- Netko može sam imati ideju, ali dok se tu ne jave druge glave i dok se to ne spoji, teško će se cijela slika sagledati i svi problemi i doći do rješenja svih tih problem, rekla je Edit Kišmartin, 3D modelar i dizajner. 

Problema sa širenjem poslovanja bit će puno manje uz injekciju kapitala od 10 milijuna kuna koja je ukupnu vrijednost tvrtke podignula na 100 milijuna. U nove bitke za vrh svjetskog tehnološkog tržišta ući će u novom prostoru u osječkom IT-parku.

Galerija
Osječka tvrtka Orqa, Foto: HTV/HRT
Osječka tvrtka Orqa, Foto: HTV/HRT

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!