Ostojić: Hrvatski turizam dobiva na kvaliteti

27.08.2022.

20:39

Autor: Dnevnik/IMS/HRT

Veljko Ostojić

Veljko Ostojić

Foto: HTV / HRT

Veljko Ostojić, direktor Hrvatske udruge turizma u Dnevniku HRT-a je rekao kako svi možemo biti zadovoljni s turističkom sezonom i njezinim učincima i doprinosom turističkog sektora ukupnom gospodarstvu Hrvatske. Prihodi su znatno premašili 2019. godinu.


Izražena je troškovna strana poslovanja, gdje su poneki izdaci iznimno porasli, što će značajno utjecati na dobit onih koji se bave ugostiteljstvom, odnosno turizmom. 

Smatra da je Vlada sjajno i pravovremeno reagirala na COVID krizu s potporama za očuvanje radnih mjesta, a očekuje određene subvencije za električnu energiju, jer porast cijene utječe na profitabilnost poslovanja, što utječe na investicijski potencijal, a onda i konkurentnost dolazi u pitanje. 

Hrvatski turizam iz godine u godinu dobiva na kvaliteti, i to prepoznaju međunarodna tržišta. 

Noćenja i dolasci turista približavaju se 2019., ali pitanje je li to relevantno. Važna je financijska strana., ali je ove godine važna i troškovna strana poslovanja.

Danas je najveći izazov smještajna struktura, postoji oko 1,8 milijuna kreveta, od čega svega 175.000 u hotelima, a oni su ti koji daju dodanu vrijednost i ostvaruju najveće dobitke, a daju i najveće efekte za ukupnu zajednicu, lokalnu, regionalnu i nacionalnu. 

Na pitanje je li imamo kapacitete da privučemo goste visoke platežne moći, Ostojić je rekao kako naš turizam iz godine u godinu dobiva na kvaliteti.

Treba se zaokrenuti ka visokokvalitetnim smještajnim objektima, a treba podupirati i rast kvalitetnih sadržaja. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!