Otvoren LNG terminal na Krku

16:02 / 29.01.2021.

Autor: Regionalni dnevnik/Stanko Čulina/HRT

Otvaranje LNG terminala u Omišlju

Otvaranje LNG terminala u Omišlju

Foto: Nel Pavletic / PIXSELL

Nakon 30 godina u Omišlju na otoku Krku svečano je otvoren terminal za ukapljeni prirodni plin te spojni plinovod Zlobin - Omišalj. Tom kapitalnom investicijom Hrvatska je ostvarila diverzifikaciju u sustavu opskrbe plinom i dobila novu poziciju na energetskoj karti Europe.  

Kapacitet mu je 2,6 milijardi prostornih metara plina, a prve tri godine već je rasprodan. Spojnim plinovodom Omišalj - Zlobin spojen je na hrvatsku i europsku plinsku mrežu, kazao je direktor poduzeća LNG Hrvatska Hrvoje Krhen.

Ovo je zasigurno najsloženiji projekt u plinskom biznisu u Hrvatskoj, ali i u srednjoj Europi. Hrvatska je njime postala prepoznatljiva opskrbna točka na europskoj plinskoj mreži.

- Projekt je prepoznala Europska unija i on u cijelosti opravdava status strateškog projekta za Hrvatsku, poručio je ministar gospodarstva i održivog razvoja Tomislav Ćorić

LNG terminal na Omišlju

LNG terminal na Omišlju

Foto: HTV / HRT

I Mađarska je prepoznala važnost LNG terminala u Omišlju. On je otvorio novi pravac za sigurnost dobave plina - ističe mađarski ministar vanjskih poslova Peter Szijarto. Naš premijer dodaje: "Ovo je povijesni dan za Hrvatsku".

- Mi smo od danas u sasvim drugoj poziciji i naši partneri gledaju nas potpuno drugim očima. Ovaj terminal u kombinaciji s onima u Litvi i Poljskoj čini novu točku na koridoru sjever - jug, kazao je Andrej Plenković.

U terminal za ukapljeni plin uložena su 234 milijuna eura. Po sto milijuna osigurale su Europska unija i Hrvatska. 430 milijuna stajao je spojni plinovod. U konačnici, uz sigurnost koju ovaj opskrbni pravac omogućuje, i cijena plina za građanstvo mogla bi biti niža.

Primorsko goranski župan Zlatko Komadina i načelnica Omišlja te saborska zastupnica Mirela Ahmetović na proslavu nisu došli. Oni se, naime, od početka protive izgradnji plutajućeg LNG terminala. Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!