07:18 / 26.03.2021.

Autor: Ivona Ramadža Čolić/Potrošački kod/HRT

"Ovo je najisplativiji biznis nakon narkobiznisa"

Maslinovo ulje

Maslinovo ulje

Foto: HTV / HRT

U našoj zemlji potrošnja maslinova ulja je niska - po stanovniku iznosi oko dvije litre na godinu. Mnogi će reći da im je maslinovo ulje preskupo, osobito ekstradjevičansko koje se najčešće krivotvori. Naime, više od polovine maslinovih ulja koja se na hrvatskom tržištu prodaju kao ekstradjevičanska - to nisu. Od 25 uzoraka - 14 ih nije zadovoljilo na analizama.

Iz Državnog inspektorata ističu: utvrđene nesukladnosti ne odnose se na zdravstvenu ispravnost. Nije riječ ni o lažnom ulju. Uzorci maslinova ulja bili su 'niže kategorije' od deklarirane.

- Isključivo su dokazani nedostatci po pitanju označavanja. Maslinovo ulje koje je deklarirano kao ekstra djevičansko maslinovo ulje nije se smjelo deklarirati niti označiti na taj način. Donesena su 4 prekršajna naloga, a mjerodavnim prekršajnim sudovima podneseno je 10 optužnih prijedloga, kaže Željana Brkić, načelnica Sektora za nadzor poljoprivrede i fitosanitarni nadzor Državnog inspektorata.

Odgovornost i proizvođača i trgovca

Obradila je poljoprivredna inspekcija tri puta više uzoraka negoli je trebala. Naime, Europska komisija preporučila je da ih Hrvatska pod povećalo stavi osam. Deklaracija je osobna iskaznica proizvoda. Njome proizvođač jamči za svoj proizvod. On je taj koji je stavlja na bocu - nakon kemijske i senzorske analize.

- Kontrola je najvažnija stvar. Sve što ulazi u Hrvatsku treba uzorkovati. Treba se uzeti uzorak iz svakog tanka, ne samo iz prvog. Ako organoleptika pokaže da nije ekstradjevičansko, takvo ulje treba vratiti natrag u državu odakle je došlo, smatra maslinar i voditelj panela šibenske udruge Olea Damir Buntić.

- Proizvođač na deklaraciji navodi uvjete čuvanja i vrijeme čuvanja. Trgovine moraju zadovoljiti takav način čuvanja da ne bi došlo do promjene u kvaliteti maslinova ulja. Znači, mnogo je faktora koji mogu dovesti da na policama imamo lošije uzorke nego što je deklarirano, kaže voditeljica Odjela zdravstvene ekologije ZJZ-a i senzorska analitičarka šibenske udruge "Olea" Lidija Bujas.

Parametri za ulje koje nema manu 

A oko 600 uzoraka maslinova ulja prođe godišnje kroz šibensko-kninski Zavod za javno zdravstvo. Većina ih je najviše kategorije: ekstradjevičansko ulje. Dva su parametra koja takvo ulje mora zadovoljiti.

- Slobodne masne kiseline određujemo kemijskom filtracijom i one kod ekstradjevičanskog ulja moraju biti do 0,8 %. One su rezlutat zdravlja samog ploda. Ako su slobodne masne kiseline kod mladog ulja već visoke - to znači da je došlo do oštećenja ploda. Drugi parametar je peroksidni broj koji nam pokazuje je li ulje uskladišteno na pravi način, objašnjava voditeljica kemijskog laboratorija ZJZ-a Šibensko-kninske županije Nina Vuletin.


Šibenska Udruga senzornih analitičara "Olea" kvalitetu ulja ocjenjuje više od desetljeća. Osam neovisnih članova uzorak kuša iz tamnih posuda - jer boja i bistrina ulja nisu važne za kvalitetu. Njihova je preporuka: nađite uljara od povjerenja. Onda ste, kaže Davor Antica, viši stručni suradnik za poljoprivredu - 100% sigurni da imate kvalitetan proizvod, proizveden u Hrvatskoj.

I još nešto što bi svaki kupac trebao znati!

- Ekstradjevičako maslinovo ulje miriše na voću, povrću, bilju. Ima ugodan miris. Već kad ga pomirišete ono će vam već dati 99 posto. A kasnije na okus to je ulje gorko. Ta gorčina ne smije biti ružna gorčina, upozorava Damir Buntić.

- Ako vi ulje prodajete za 30 kn. Oduzmitee 25 posto, 8 kuna - to odmah hdržavi dajete. Ostale su 22 kune. Boca, čep, etiketa, oduzmite 7-8 kn. Znači ostalo vam je 14. Opet morate platiti punjenje, radnu snagu, struju, sve ostalo. Ako je njihova zarada 8 do 9 kuna onda to ulje ne vrijedi ni za podmazivanje točkova, kaže voditelj Radnoterapijskog centra "Maslinik" Šibensko-kninske županije Branko Smrček.

Žulja proizvođače još nešto - lažno ulje!

- Znamo da je nelegalni biznis patvorenja ulja najisplativiji poslije narko biznisa, dodaje Damir Buntić. Stoga traže uljari da se sankcioniraju lovci u mutnom - što prije i što oštrije. I zbog kupaca i zbog svih onih proizvođača koji tržišnu utakmicu igraju pošteno.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!