20:31 / 31.07.2021.

Autor: Klaudia Modrić Plantarić/T.D./Dnevnik/IMS/HRT

U Hrvatskoj boravi oko milijun turista; Ostvaruju se željeni rezultati

Javljanje u Dnevnik HTV-a

Javljanje u Dnevnik HTV-a

Foto: Dnevnik / HRT

Prema najnovijim podacima iz sustava eVisitor u Hrvatskoj boravi oko milijun turista od kojih 855.000 inozemnih. Na isti dan rekordne 2019. bilo ih je oko 1.100.000, a prošle godine oko 770.000. U srpnju smo ostvarili oko 34 posto više noćenja u odnosu na lanjski, dok smo u odnosu na srpanj 2019. trenutačno na 81 posto rezultata.

 Od jutarnjih sati gužve su se stvarale na svim cestama prema moru i unutrašnjosti te na graničnim prijelazima i u trajektnim lukama.

100 % više je putnika u odnosu na srpanj prošle godine i 50% u odnosu na 2019., rekao je Mate Melvan, voditelj smjene u Zračnoj luci Split Očekuje se da bi se mogao dočekati milijunti putnik do kraja godine ukoliko se ne bi pojavile nove restrikcije, ističe Melvan. Vrhunac će bit sljedeća dva tjedna.

U ljetovalištima na Makarskoj rivijeri, prema podacima turističkih ureda, odmor provodi više od 56.000 domaćih i stranih gostiju, što je oko 70-ak posto u odnosu na isto vrijeme 2019.

Kvarner i Istra bilježe velik broj turista. Kvarner je nakon Istre ponosna perjanica, ostvarujemo najbolje turističke rezultate. Turisti su prepoznali što im nudi sjeverni Jadran. Imamo more, gorje i prekrasne sjevernojadranske otoke, rekla je direktorica TZ Kvarnera Irena Peršić Živadinov o turističkim rezultatima.

- Ovo su fantastični rezultati. Itekako smo ih priželjkivali. Želja nam je bila ostvariti 70 posto rezultata iz rekordne 2019. Tu smo negdje s tim da je ovaj srpanj bio jako dobar gdje smo dostigli 92, 93 posto noćenja iz rekordne 2019. U zadnje vrijeme jako su traženi bolji smještaji, pogotovo izolirani u vremenima pandemije. Gosti cijene intimu i svoj prostor. Kuće za odmor i kuće s pet zvjezdica i s bazenima imaju praktički bolju popunjenost od 160 posto nego ranijih godina.Hoteli i kampovi visoke kategorije, zaista su traženi, rekla je Peršić Živadinov.

Sezona i očekivanja od kolovoza

Peršić Živadinov je rekla kako je sezona iznimno dobro pripremljena, turistički djelatnici su se zaista potrudili, ali specifičnost je bila da je trebalo i epidemijski dio osigurati.

- Tu smo imali pomoć od HZJZ-a i doma zdravlja. Zajedno smo pripremili sve ove lokacije za testiranje gostiju i sve ono što bi moglo biti potrebno. Gosti se osjećaju sigurno na Kvarneru i to ih privlači. Buking je jako dobar i za kolovoz. Zadnjih godina intenzivno radimo da ne budemo samo auto-destinacija, nego i avio-destinacija kroz projekt udruženog oglašavanja gdje je utrošeno preko 50 milijuna kuna. I ovih godina imamo nove linije. Tu su linije iz Poljske, vlak iz Češke, rekla je. 

Luksuzno kampiranje oduševljava goste

Dobre turističke rezultate ima i Medulin koji je nakon Rovinja i Poreča ostvario milijun noćenja, i to nekoliko tjedana ranije nego lani. Medulinska rivijera puna je turista iz svih krajeva Europe, kampovi su puni, a zadovoljni su i privatni iznajmljivači. Glamping kamp u Pomeru ima 620 mjesta i do zadnjeg je popunjen. Turisti traže visokokvalitetnu ponudu i ne pitaju za cijenu. 

- Mi pružamo luksuz u našim kamping šatorima, ali, isto tako gost se osjeća jako slobodno, povezan je s prirodom, zdravim načinom života, što se jako cijeni u 21. stoljeću, rekla je Vanja Valić, direktorica glampinga, Pomer.

Dnevno se na medulinskoj rivijeri odmara više od 30 tisuća stranih gostiju.

- Na prvome su mjestu naši kampovi, imamo 7 velikih i 20 malih, privatni smještaj s 37 posto udjela u našem prometu. Moramo sav smještaj dignuti na 4 zvjezdice jer gosti ne gledaju na cijenu, žele kvalitetno i sigurno i za to dobro plaćaju, rekao je Enco Crnobori, direktor Turističke zajednice Medulina.

Privatni iznajmljivači oduševljeni su sezonom.

- Nemam uopće rupa, sa svim tim stanjem oko kovida, uspjeli smo sve napuniti, sezona bi nam trebala trajati do 10.10, istaknuo je Claudio Zuccon, privatni iznajmljivač iz Pomera.

I unatoč tomu što velikih zbivanja nema, posvuda se nešto događa, mnogo je sadržaja, pa i na plažama.

- Djeca najviše vole provoditi vrijeme u vodenom parku, imamo veliki, stariji traže pedaline, kajake i slično, rekao je Luka Knežević, sportski vodeni park, Cintinera.

Baš kao i za druge dijelove Istre, mogla bi ovo biti turistička godina za pamćenje i za Medulin.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!