14:10 / 31.07.2021.

Autor: HRT/Hina/Dnevnik/IMS/Dominik Strize

"100 % više putnika u odnosu na srpanj prošle godine i 50% u odnosu na srpanj 2019."

Splitska trajektna luka

Splitska trajektna luka

Foto: Miroslav Lelas / PIXSELL

100 % više je putnika u odnosu na srpanj prošle godine i 50% u odnosu na 2019., rekao je Mate MEelvan, voditelj smjene u Zračnoj luci Split Očekuje se da bi se mogao dočekati milijunti putnik do kraja godine ukoliko se ne bi pojavile nove restrikcije, ističe Melvan. Vrhunac će bit sljedeća dva tjedna.

- 36 000 putnika je ovoga vikenda, 190 zrakoplova u polijetanju i slijetanju. Svaki tjedan bilježi se veći broj putnika, izvijestio je Dominik Strize.

Splitska zračna i gradska luka očekuju da će ovog vikenda u grad pod Marjanom i okolne otoke doputovati iz brojnih destinacija svijeta, ali i Hrvatske 101 tisuća putnika.

Splitska zračna luka time će srpanj zaključiti s udjelom od 48 posto putnika u odnosu na srpanj 2019., a gradska luka u kojoj ne kriju zadovoljstvo s udjelom od 75 posto u odnosu na srpanj rekordne 2019. godine.

U splitskoj zračnoj luci očekuju da će tijekom vikenda sletjeti i poletjeti 190 zrakoplova, od čega 150 na redovitim linijama te 40 privatnih zrakoplova, a kroz luku proći 36 tisuća putnika.

- Srpanj bismo trebali zaokružiti s 350 tisuća putnika, a usporedbe radi lani u istom razdoblju bilo ih je oko 170 tisuća, dok je srpanj 2019. zaključen sa 720 tisuća, rekao je šef Službe prihvata i otpreme putnika splitske zračne luke Mate Melvan. Napomenuo je da su posljednji vikend u srpnju i prvi u kolovozu godinama najbrojniji turistima. I dalje pratimo situaciju s koronavirusom, za sada sezona prolazi odlično, dodao je. 

Rekordan je vikend i u gradskoj luci u kojoj se očekuje više od 65 tisuća putnika i više od 15 tisuća vozila, rekla koordinatorica Jadrolinije je Jelena Ivulić. Prema podacima koje je iznijela, do 13 sati uvedene su dvije izvanredne linije za Supetar dok su trajekti za ostale otoke puni. Putnici su u vozilima u koloni u Zvonimirovoj ulici i dalje do trajektne luke čekali i više od dva sata.

- Sada smo na 75 posto brojki koje smo ostvarili u srpnju 2019. Više smo nego zadovoljni, vjerujemo da sezona neće naglo završiti, rekla je Ivulić. Napomenula je da je prometni pritisak sa svih strana, od ulaza u Split, ali i na ulazu u trajektnu luku. Preporučujemo svima koji trebaju u luku da što prije krenu i naoružaju se strpljenjem, ali vrijedi to istrpjeti za naše otoke, poručila je.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!