18:49 / 03.04.2019.

Autor: M.Š./HRT

Peruško u Dnevniku o budućnosti Fortenova grupe

Foto: Borna Filic/PIXSELL

Foto: Borna Filic/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Gost Dnevnika HTV-a bio je član Upravnog odbora Fortenova grupe, Fabris Peruško.
Gost Dnevnika HTV-a bio je glavni izvršni direktor Fortenova grupe, Fabris Peruško.

- Plenković: Fortenova treba djelovati na dobrobit hrvatske ekonomije
- Fortenova grupa i zakup zemljišta

Uspješno je provedena nagodba vjerovnika Agrokora koji se prije dvije godine našao pred financijskim kolapsom i stečajem. Od 159 kompanija, udjeli 30 hrvatskih održivih kompanija prenijet će se na Fortenova grupu, no postavlja se pitanje što je s ostalima.

- Poslovanje svih 159 tvrtki preneseno je na novu Fortenova grupu, osim Mercatora koji ima posebnu proceduru. To je bio vrlo zahtjevna operacija da se sve prenese u roku jednog dana. Preostaje nam još tri do četiri mjeseca da se administrativni detalji završe, poglavito u Srbiji, BiH te u Crnoj Gori, kaže Fabris Peruško.

Prioritet je refinanciranje roll-up kredita koji je veći od milijardu eura. Kada i uz koje uvjete se to planira učiniti? 

- U periodu od sljedećih godinu dana, bitna su tri procesa. Prvi je završetak implementacije da možemo prenijeti kompletno svoje vlasništvo na Fortenovu. To će uzeti još nešto vremena zbog postupaka koji se vode van RH. Drugi proces je refinanciranje kredita. Vjerujem da ćemo se uskoro moći oglasiti s konkretnim rezultatima tog procesa koji trenutno teče. Treća stvar na kojoj radimo jest operativno poboljšanje tvrtke, kako bi profitabilnost bila puno veća nego što je sada. Cilj je da omjer između zaduženosti i profitabilnosti bude na razini da je to dugoročno održivo.

Uskoro kreću i pregovori oko kolektivnih ugovora.

- Tijekom cijelog procesa smo imali jako dobar odnos sa sindikatima i zaposlenicima. Vjerujem da ćemo uspješno završiti pregovore, mislim da smo u puno boljoj poziciji, i mi i sindikati.

Što se tiče otpuštanja i zapošljavanja, Peruško očekuje u srednjem roku povećanje broja zaposlenih.

- Bitan makroekonomski problem je depopulacija u cijeloj regiji. Naše zdravije poslovanje pridonijet će tome da ljudi osjećaju veću stabilnost ovdje. Ne očekujem neka značajna otpuštanja, zaključuje Peruško.

Jelenić: Istraga oko Agrokora trebala bi završiti do 20. svibnja

Tijek istrage vezane uz Agrokor komentirao je i glavni državni odvjetnik Dražen Jelenić.

- Istraga bi trebala završiti do 20. svibnja i ja sam i dalje umjeren optimist da će završiti. Dravni odvjetnici su svoje napravili. Čekamo nalaz knjigovostvenih vještaka koji je zbog materije kojom se bave, a kojom su se prije njih bavili državni odvjetnici, vrlo kompliciran, rekao je Jelenić.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!