Petrokemija zaustavlja dva pogona, proizvedeno dovoljno mineralnog gnojiva

11.03.2022.

11:35

Autor: V.K./HRT/Hina

Petrokemija zaustavlja 2 pogona

Petrokemija zaustavlja 2 pogona

Foto: Nikola Cutuk / PIXSELL

Petrokemija je u petak izvijestila da je planski krenula u zaustavljanje pogona Amonijak i Urea, poručivši da je prije toga proizvela dovoljne količine mineralnih gnojiva za sve zaprimljene i odobrene narudžbe te je isporuka neometana i bit će zadovoljena potražnja za ožujak i sezonu poljoprivrednih radova koja je u tijeku.

Petrokemija je na svojoj internetskoj stranici izvijestila da poskupljenje plina snažno utječe na sektor proizvodnje mineralnih gnojiva u EU s aspekta značajnih povećanja troškova proizvodnje i posljedično smanjenja potražnje pod utjecajem visokih cijena gotovih proizvoda, kao i s aspekta ograničenja ponude pod utjecajem optimizacije poslovanja cijelog niza europskih proizvođača.

Sve to, napominju, očekivano će utjecati na poljoprivredno-prehrambeni ciklus s krajnjim ishodom rasta troškova proizvodnje hrane.

Kutinska kompanija navodi da nema problema s osiguranjem ugovorenih količina plina od svojih dobavljača te ispunjava sve obveze prema kupcima, dobavljačima i zaposlenicima. No, izvješćuje da će u idućem razdoblju provoditi niz mjera i aktivnosti kako bi optimizirala proizvodnju, uz istovremeno zadovoljavanje odgovarajućih potreba prioritetnih tržišta.

- Sukladno navedenom, planski smo krenuli u zaustavljanje proizvodnih kapaciteta pogona Amonijak i Urea, uz zadržavanje u normalnom režimu rada ostalih linija mineralnih gnojiva, a uvjetovano optimizacijom poslovanja i potrebom izvođenja nužnih popravaka koji su odgađani zbog nedostataka rezervnih dijelova u proteklom razdoblju, kaže se u objavi.

Navode i da je nedostatak dijelova bio pod utjecajem usporenih lanaca opskrbe i dugačkih rokova isporuke potrebnih materijala od dobavljača iz Azije.

Istovremeno, burzovna cijena plina porasla je sa 118 EUR/MWh 1. ožujka na 251 EUR/MWh 7. ožujka, uz snažnu volatilnost. To je, navode, zahtijevalo žurnu reakciju kako bi se spriječili nekontrolirani gubitci koji bi nastali u uvjetima proizvodnje s povijesno visokim i neodrživim troškovima plina, a imajući istovremeno u vidu da je i potražnja na tržištu značajno smanjena pod utjecajem šoka cijena.

Iz Petrokemije napominju da su pravovremeno prije zaustavljanja proizveli dovoljne količine mineralnih gnojiva za sve zaprimljene i odobrene narudžbe te je u tom smislu isporuka neometana i bit će zadovoljena potražnja za ožujak i sezonu poljoprivrednih radova koja je u tijeku. Navode i da potpuno prati svoje kupce i partnere s naručenim i odobrenim količinama i ugovorenim cijenama mineralnih gnojiva, neovisno o aktualnim utjecajima.

Sukladno stanju na tržištu plina i mineralnih gnojiva bit će utvrđen plan proizvodnje za iduće razdoblje. Daljnje narudžbe za već proizvedene količine mineralnih gnojiva ugovarat će se nakon 15. ožujka, dok će nova proizvodnja ovisiti o prethodno navedenim utjecajima iz okruženja, zaključuje se u objavi.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!