Plenković: Ohrabruje da smo među pet država s najvišom stopom rasta

11.11.2022.

18:25

Autor: T.D./HRT

Andrej Plenković

Andrej Plenković

Foto: HTV / HRT

Predsjednik Vlade Andrej Plenković obišao je danas 44. međunarodni sajam knjige - Interliber na Zagrebačkom velesajmu te za medije komentirao ekonomske prognoze Europske komisije i predsjednika Zorana Milanovića.


Hrvatsko gospodarstvo ove bi godine trebalo ostvariti rast od 6 posto, sljedeće godine 1 posto, a 2024. godine 2 posto, dok bi inflacija ove godine trebala dosegnuti 10.1 posto, objavila je danas Europska komisija u svojim jesenskim ekonomskim prognozama. Premijer Andrej Plenković je rekao uvodu kako je zaista zadovoljan procjenom Europske komisije.

- Ove revidirane jesenske procjene Europske komisije potvrđuju ono što kontinuirano govorimo. Oni su revidirali s proljetnih prognoza rasta za Hrvatsku od ove godine, koje su bile 3,4 posto na 6 posto. Vidimo da je to doprinos izvoza, ulaganja i EU fondova, mjera Vlade, potrošnje i turizma. Procjena od 6 posto je nešto optimističnija, nego što je imala Vlada. Ohrabruje da smo među pet država s najvišom stopom rasta u ovoj godini. To je jako dobar zalog za iduću godinu kad se očekuje usporavanje ekonomije, njihova procjena je 1 posto, a naša je na 0,7. Jako dobro konvergiraju procjene o inflaciji u idućoj godini, a ona je upola manja nego u ovoj godini.

Premijer Plenković je rekao kako će Hrvatska biti u drugom kontekstu gdje je puno zaštićenija zbog članstva u eurozoni i gdje se odgovornom politikom javnih financija akumulirao jedan određeni fiskalni kapacitet za potporu građanima u energetskoj krizi.

"Na investicijskom kreditnom rejtingu nam je to veliki uspjeh"

- Isto tako u reputacijskom smislu, zemlja koja ima jasan cilj - dva sidra su bila europodručje i Schengen. Za koji tjedan ćemo ostvariti oba cilja. Na investicijskom kreditnom rejtingu nam je to veliki uspjeh čije ćemo efekte s godinama u potpunosti razumjeti. Mi smo bili skromni u našoj procjeni, rekao je.

O Agrokoru i Zoranu Milanoviću 

Komentirao je predsjednika Zorana Milanovića za kojeg je rekao da stalno iznosi lažnu tezu u javnosti da je Vlada izručila Agrokor ruskim bankama, a to je laž.

- On kao pravnik zna da su ruske banke bili kreditori bivšem vlasniku Todoriću, koje on nije bio u stanju vratiti njima, ali i brojnim drugima. Vlada je poduzela odvažan korak, spasila radna mjesta, dobavljače i OPG-ovce. Kompanija se digla s poda i vraća se na tržište u razinu. Ići s ovakvim tezama je lažno, pogotovo za osobu koja zastupa ruske stavove zadnjih godinu dana, naglasio je. 

Istaknuo je kako očekuje da u Vukovaru bude dostojanstveno s puno pijeteta i poštovanja prema poginulim hrvatskim braniteljima i svima koji su dali najviše za Hrvatsku.

- Nitko ne govori o dvije kolone u Vukovaru. Milanović je očito odabrao ove godine otići u Škabrnju, što je dobro. MI ćemo otići u Škabrnju nakon što završim susret sa španjolskim kraljem koji je u Hrvatskoj 17. studenog pa ćemo to popodne otići u Škabrnju, a sutradan ćemo biti u Vukovaru kao što smo bili sve ove godine, zaključio je.  Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!