Plenković o većinskom vlasniku Petrokemije: To je velika i snažna turska kompanija

11.11.2022.

13:32

Autor: T.V./HRT/Hina

Premijer Andrej Plenković

Premijer Andrej Plenković

Foto: HRT / HTV

Predsjednik Vlade i HDZ-a Andrej Plenković rekao je u petak kako će Vlada vidjeti hoće li zadržati svoj udio u kutinskoj Petrokemiji poručivši da je turska grupacija Yildirim snažna kompaniji koja je specijalizirana za proizvodnju mineralnih gnojiva.

Premijer Plenković je u Županji, u povodu Dana Vukovarsko-srijemske županije, sudjelovao na svečanoj sjednici Županijske skupštine nakon koje je odgovarao na pitanja novinara o aktualnim temama.

- Vidjeli smo niz postignuća u ovoj županiji koja je po mnogočemu važna, istaknuo je premijer Andrej Plenković nakon svečane sjednice županijske skupštine te se pohvalio dosadašnjim ulaganjima.

- Kroz projekt Slavonija uloženo je 4 milijarde do sada u ovu županiju, istaknuo je.

- Turska grupacija Yildirim pregovara sa suvlasnicima Petrokemije (PPD, Ina i drugi dioničari), i oni očito od njih žele preuzeti udio i nastaviti funkcionirati kao kompanija koja proizvodi mineralna gnojiva, što je i bit, rekao je Plenković novinarima u Županji upitan o o turskim investitorima i kutinskoj Petrokemiji.

Istaknuo je kako je riječ o izrazito velikoj i snažnoj turskoj kompaniji koja je specijalizirana za takve kompanije.

Plenković je kazao i da je sada to prvi korak i vidjet će što će se zbivati, a o tome će računa voditi ministar gospodarstva Davor Filipović i svi koji su nadležni.

Potpisivanjem ugovora o kupoprodaji s turskom grupacijom Yildirim započeo je proces promjene vlasništva tvrtke Terra Mineralna Gnojiva, koja ima 54,52 posto udjela u kutinskoj Petrokemiji, objavljeno je u četvrtak u zajedničkom priopćenju Ine, PPD-a i Yildirim Grupe.

Na novinarski upit hoće li država zadržati svoj vlasnički paket jer je turski investitor iskazao želju za kupnju cijele Petrokemije kazao je: "Vidjet ćemo".

- Država tu ima 17,9 posto i ima još nekoliko drugih suvlasnika. Kada se razgovori otvore, onda ćemo donositi odluke, poručio je.

Odgovorio je i na pitanje o mogućim izmjenama Zakona o izbornim jedinicama.

- Nismo danas o tome razgovarali, to nije pitanje koje se rješava na brzinu. To je ozbiljno političko pitanje izbornoga sustava, izbornih jedinica, stava Ustavnoga suda, demografskih kretanja, vrijednosti glasa. Kad dođe vrijeme, vladajuća koalicija će o tome zauzeti stav, poručio je Plenković.

Zamoljen za komentar hoće li netko odgovarati u CERP-u što država nije uspjela naplatiti 334 milijuna kuna naknade za svoj manjinski dio odgovorio je kako CERP radi svoj posao i ima zadaću voditi računa o interesima RH.


- Ne vidim tu nikakav konkretan pristup koji bi zahtijevao ovakvo pitanje. CERP radi svoj posao, ima zadaću da vodi računa o interesima RH. Kao što vidite, kompanija ide dalje, a Vlada će o tome što će, kada će raditi sa svojim udjelom, donositi najbolju odluku u interesu RH, rekao je Plenković.

- Vlada je suvlasnik kompanije. Kompanija ima novog ponuđača. Važno je da Hrvatska ima kompaniju koja funkcionira. Država ništa nije izgubila, ustvrdio je premijer.

Govoreći o obilježavanju Dana sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje, podsjetio je da je organizator tog obilježavanja - Vlada, koja je i sve dosadašnje godine snosila sve troškove.

Naglasio je da je prošli tjedan na sastanku u Ministarstvu hrvatskih branitelja konsenzusom usvojen program i protokol kako će sve funkcionirati u Vukovaru.

Novinare je zanimalo i zašto se Hrvatska agencija za nadzor financijskih usluga (HANFA) uključila u istragu vezanu uz slučaj sa AZ fondom i Fortenovovom, a Plenković je kratko poručio da su to pitanja za čelnika HANFE.

- Toliko je tih špekulacija u eteru, kavama, restoranima, ljudi koji gube vrijeme okolo i izmišljaju stvari i onda misle o nekakvim pritiscima. HANFA ima zakonom propisane nadležnosti djelovanja i ima svog čelnika Antu Žigmana i to sve pitajte njega, rekao je.

Naglasio je Vlada ima podršku svih partnera u vezi Zakona o ekstraprofitu.

- Imamo podršku svih partnera u parlamentarnoj većini i radi se na tom zakonu. Zakon će se donijeti. Bitno je da pogodi cilj, a cilj je da u godini u kojoj smo imali energetsku krizu postoje kompanije iz energetskog sektora koje su imale zaradu koja je bitno veća nego što je to bilo prethodnih godina što mi ne smatramo primjerenim u situaciji kada Vlada donosi mjeru da smanji cijenu plina i struje. Smisao zakona je da orijentira na one koji su ponašanjem i dizanjem cijena išli gore unatoč poreznim rasterećenjima i tako su doprinijeli rastu inflacije. Nismo se mi odjednom probudili i rekli – hop, da se digne porez, objasnio je Plenković.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!