19:42 / 30.03.2022.

Autor: Suzana Balen/Ivanka Bukulin Zlatović/Dnevnik/P.F./HRT

Plin neće poskupjeti svima jednako

Raste cijena plina

Raste cijena plina

Foto: Tomislav Miletić / PIXSELL

U Hrvatskoj plin poskupljuje 1. travnja. Trebao je poskupjeti oko 80%. No Vlada je mjerama poskupljenje smanjila na prosječno 16%. Cijena plina u nas ovisi o tome o kojem je distribucijskom području riječ, modelu potrošnje te ponajviše opskrbljivaču.

Prosječno 50-ak kuna više izdvajat će se svakog mjeseca za plin. No njegova cijena dosad nije u svim gradovima bila jednaka, pa plin neće ni poskupjeti svima jednako.

Najveći porast cijene bit će u Daruvaru, ako promatramo po postotku.

- Mi smo bili zadovoljni cijenom plina, ali ovo će za nas umirovljenike biti veliki udarac. To je visoka stavka, ali ne znam može li se naći neki izlaz ili ne. Naravno, sad dolazi ljeto, bit će dobro, ali na jesen... živi bili pa vidjeli. Sve je skupo, i drva su skupa, neka su od mišljenja građana.

No Daruvarčani će, bez obzira na poskupljenje, i dalje imati najjeftiniji plin u zemlji.

- Kao što smo dosad imali 10% manju cijenu od prosjeka kućanstava u RH, vjerujem da će HEP ponuditi najkonkurentniju moguću cijenu, rekao je gradonačelnik Daruvara Damir Lneniček.

Za razliku od Rijeke. Ondje plin najmanje poskupljuje, ali Riječani su dosad imali najskuplji plin u Hrvatskoj.

- Mislim da će i nakon ovog poskupljenja grijanje kućanstava na plin i dalje biti konkurentno i ekonomično, smatra stručnjak za energetsku učinkovitost Daniel Srb.

U Zagrebu je plin i dosad bio skup, pa će i uz poskupljenje tako ostati.

Na pitanje koliko plaća plin u prosjeku u zimskim mjesecima Mijo iz Zagreba odgovara: Oko osamsto kuna, velik je stan i starinski.

Poskupljenje se odnosi na većinu potrošača koji se koriste takozvanom "javnom uslugom". Samo četvrtina u Hrvatskoj odlučila je prijeći konkurenciji i potpisati ugovore na tržišnim osnovama. Iz regulatorne agencije pozivaju potrošače da prate što nudi konkurencija.

- Vidjet ćemo kakva će tržišna kretanja biti, po kojoj cijeni će opskrbljivači moći nabavljati to, hoće li moći nabavljati jeftinije i hoće li ti tržišni ugovori biti konkurentni tijekom narednog razdoblja. To će vrijeme pokazati, ponajprije će ovisiti o razini cijena na tržištima, istaknuo je Goran Babić, direktor Sektora za plin i naftu u HERA-i.

I dok će građani neko vrijeme ipak plaćati malo nižu cijenu plina zbog intervencije Vlade, neće biti tako s većinom poduzetnika. Njima je plin skup energent.

- Neke zemlje imaju drugačije tarifne odnose i u većoj mjeri stimuliraju poduzetništvo pa je plin kod njih za poduzetništvo jeftiniji nego za kućanstvo. U Hrvatskoj nije tako. U Hrvatskoj je plin osjetno jeftiniji za kućanstva nego za gospodarstvo, objasnio je stručnjak za energetsku učinkovitost Daniel Srb.

Bez subvencija financijsko opterećenje bilo bi mnogo veće.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!