07:33 / 07.02.2022.

Autor: Magdalena Šipić/Plodovi zemlje/HRT

Pobuna stočara iz Vrlike, policija na teren izlazila 296 puta

Stočari s vrličkog područja

Stočari s vrličkog područja

Foto: Plodovi zemlje / HRT

Skupina stočara iz Maovica i Otišića negoduje zbog posljednjeg javnog poziva Hrvatskih šuma za zakup zemljišta. Revolt je izazvala činjenica da je većinu čestica dobio OPG koji je prvi predao dokumentaciju što je, smatraju stočari - u najmanju ruku nepošteno. Stoga od mjerodavnih traže ponavljanje natječaja i provjeru svih pojedinosti - od uvjeta koji se, tvrde "umjetno stvaraju" do držanja stoke bez nadzora. Prozvani zakupnik odgovara da nepravilnosti - nema.

Na imanju obitelji Turudić nikad nije dosadno. 140 grla u sustavu krava-tele jamči im pune ruke posla. Pa ipak, ne bi se protivili ni da ga je još toliko. Štoviše! Proizvodnju su već htjeli i trebali povećati, ali od toga čini se neće biti ništa!

- Trebaju nam pašnjaci i sad je izašao javni poziv na koji smo se mi natjecali i molili Boga da dobijemo. Ali OPG Šiljegice je dobio cijelu Svilaju. Mi smo se nadali da ćemo dobiti. Ovo sve šta vidite okolo, mi držimo blago međutim sad je pitanje kad on ogradi ove pašnjake kako ćemo mi ući u našu štalu, kaže Jure Turudić iz Maovica.

Baš kao i Mate Blažević. Prije 4 godine ostavio je siguran posao u Splitu ne bi li pomogao ocu koji se nakon gubitka radnoga mjesta okrenuo stočarstvu. Znao je da neće biti lako, ali da će u pitanje doći čak i goli opstanak - nije ni slutio.

- Imao sam pravo na 30 ha. Ta parcela je bila 20-25 ha koja bi mene u ovoj situaciji zadovoljila. Nisam tražio niti jednu više. To je bilo iznad moje kuće, tu ja jedini dolazim, pasem i borave tu moja stada u proljeće. Jednostavno, samo sam to tražio međutim, nisam mogao ni to dobit i eto, tvrdi Mate.

Do parcela preko privatnih imanja

Tuđa stoka past će i na šumskom zemljištu u blizini farme braće Rađen. A oni se, sa 600 grla ličke pramenke i dalje snalaziti kako znaju i umiju. Željko Rađen čudi se kako će novi zakupnik svoju stoku dovesti do parcele, jer na nju nema pristupa nego preko privatnih imanja.

A ništa bolje nije prošao ni Ivan Milković iz Maovica. On do svog privatnog vlasnišva ne može doći, jer je pristup od Hrvatskih šuma dobio drugi. Kaže, javio se na 10 čestica, a nitko mu nije javio zašto nije dobio.

Za razliku od Mate Turudića. Njemu su kaže - rekli da mu je nepotpuna dokumentacija. Smatra da to nije istina. "Znači, na jednom je potpuna, a na ostalima nije, a sve sam kao šta sam i na tom potpunom - dao i na ostalima. A svaki papir sam pregledao 10 puta kad sam stavljao u kuvertu", tvrdi.

Iz Šumarije cure informacije?

Ali, objašnjava magistar agronomije Joško Režić - nije bio dovoljno brz.

- Tko je imao informaciju iz Šumarije predao je prvi i dobio je sve pašnjake na štetu nas ostalih stočara. Tek po saznanju da je izašao javni poziv išli smo u prikupljanje dokumenata i trebalo nam je više od 7 dana jer - gdje god dođete, COVID potvrda, pa poslat ćemo poštom i tako. A vidljivo je u javnom pozivu da je on predao drugi dan nakon objave. Ja i kolega dobili smo zanemariv dio, ali samo zato šta je on zaboravio jedan papir pa su nam dodijelili kao sljedećima po bodovima, kaže Režić.

- Tko je to naložio takve uvjete? Ministarstvo, Europa? I šta bi trebalo s nama raditi?, pita se Ivan Milković. Pa daj nam bar nešto, dodaje Mate Turudić - "po malo, a ne da jedan čovik zaokupira sve." Apelira na ministricu poljoprivrede da se natječaj na Svilaji poništi, a da Hrvatske šume promijene uvjete.

Prozvani zakupnik Zdravko Samardžić pak tvrdi: sporno - nije ništa!

- Ja sam ispravan 100 posto. Kad oni već traže da kažem nešto onda ću reći. Oni su dobili. I oni imaju otprije. Svukud su uzimali pašnjake - po Biteliću, Otišiću, Ježeviću, svugdje gdje im nije stoka".

Stočari čekaju drugo mišljenje - i od OLAF-a

Iz Hrvatskih šuma javljaju da je odabrani ponuditelj zadovoljio sve potrebne kriterije, a povjerenstvo - postupilo ispravno. No stočari, kako kažu - udruženi u zajedničkoj muci, očekuju i drugo mišljenje. I to s čak 29 adresa među kojima je - i OLAF-ova.

- On je dobio i pašnjak na Dinari na granici s BiH gdje nikad nije kročio nogom niti je njegova stoka ikad bila niti blizu tog pašnjaka. Ali zapravo njega ne zanimaju pašnjaci, njega zanima novac, na štetu nas mladih i kraja ali i na štetu proračuna RH i EU. U proizvodnom objektu bivše države koja je sagrađena na državnom vlasništvu, tu drži 500, 600 ovaca s tim da je spojio struju s javne rasvjete i grad to zna. Druga stvar, on za stoku krupnog zuba nema nikakvu nadstrešnicu ni štalu nego ta stoka slobodno šeće napuštenim selom Otišić, tvrdi Joško Režić.

Zdravko Samardžić

Zdravko Samardžić

Foto: Plodovi zemlje / HRT

- Mi smo obavijestili sve nadležne, od grada Vrlike, policije, Državnog inspektorata, Ministarstva poljoprivrede, čak i ured Vlade. Te krave predstavljaju problem čitavoj zajednici u selu, devastirale su polovinu sela, lutaju i traže sklonište u privatnim objektima, kućama. To je razvaljeno, provaljeno i svaki dan prave neizmjerne štete, dodaje Željko Rađen

No, njihov vlasnik kaže da je za objekt zbog kojeg ga prozivaju tužba odbijena, jer tužitelj nije dokazao vlasništvo. A za korištenje zemljišta ima punomoć - i to ne jednu!

- Kakve su to krave bez nadzora? Ja bih volio da mi to netko objasni. Svaki dan se vozi sijeno, hranimo krave, obilazimo krave, nije to kamen pa ćeš ga ostaviti i doći po njega sutra. Krava šeta. Ja imam 320 ha u Otišiću u zakupu i možda malo izađu van toga. I tuđe krave izađu, nisu samo moje. A moje krave ganjaju i prijavljuju. Policija, inspekcija, u zadnje 3 godine meni je više inspekcija došlo na OPG nego od '95., tvrdi Zdravko Samardžić.

Policija na teren izlazila 296 puta

I ne samo inspekcija! Zbog dugogodišnjih neriješenih odnosa i nesuglasica pune ruke posla ima i policija. Samo u posljednjih 25 mjeseci na teren je izašla ni manje ni više nego - 296 puta!

- U istom tom periodu policija je podnijela 3 kaznene prijave i 12 posebnih izvješća, 2 prekršajne prijave prema Zakonu o redu i miru i 3 iz Zakona o sigurnosti prometa na cestama, izjavila je glasnogovornica PU splitsko-dalmatinske Antonela Lolić.

Izviještene su sve službe, održan niz sastanaka, postavljen električni pastir pri čemu je kažu u Hrvatskim šumama, počinjena ali i naplaćena šteta, a grad donio Odluku o uvjetima i načinu držanja domaćih životinja. I - ništa!

Iz Ministarstva poljoprivrede javljaju da, prema podacima Agencije za plaćanja, na gospodarstvima prozvanoga zakupnika, a na istoj adresi ima ih tri, nisu utvrđena ozbiljnija kršenja uvjeta. No ona koja jesu - sankcionirana su umanjenjem iznosa potpora. Provjera će se provoditi i ove godine, te je obaviješten i Državni inspektorat.

A u cilju snažnije kontrole i prevencije nepravilnosti te neprimjerenog držanja životinja, podsjećaju, izrađuje se modul Risk management kao i Uputa o implementaciji zakonskih odredbi vezanih za postupanje u slučajevima zanemarivanja domaćih životinja te program sufinanciranja njihova zbrinjavanja.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!