Počela temeljita obnova kultnog splitskog hotela Marjan

06.03.2023.

19:55

Autor: Ivica Đuzel/T.V./Dnevnik/HRT

Uklonit će se veći dio hotela Marjan i izgraditi novi

Uklonit će se veći dio hotela Marjan i izgraditi novi

Foto: HTV / HRT

Počela je temeljita obnova kultnog splitskog hotela Marjan. Danas zapuštena zgrada na splitskoj Zapadnoj obali, koja je postala i opasna za pješake, većim će dijelom biti srušena, a na njezinu će mjestu zasjati novi hotel s pet zvjezdica.


Sedam godina trebalo je Adris Grupi da u sklopu stečajnog postupka preuzme vlasništvo nad hotelom Marjan, nekadašnjim simbolom turističkog Splita, izgrađenim davne 1963-e. Gradske su vlasti potkraj prošle godine dale zeleno svjetlo i više nije bilo prepreka za početak radova.

Vrijednost projekta koji bi trebao biti gotov 2026. iznosi više od sto milijuna eura, a novi hotel Marjan s 285 soba i pet zvjezdica još će više pozicionirati Split kao top destinaciju.

Poznato je i kako će obnovljeni Marjan izgledati. Vanjski izgled, kaže struka, vratit će se na originalne urbanističke postavke iz 60-tih godina prošlog stoljeća. Veći dio morat će se ipak rušiti, a beton zamijeniti zelenim površinama.

- Današnji standardi gradnje jednostavno ne dozvoljavaju da zadržimo postojeću strukturu tako da ćemo morati ukloniti posteću građevinu u većem dijelu,u manjem dijelu će ostati kakva je i sagradit će se novi hotel, objašnjava Tomislav Popović, predsjednik Uprave Maistre.

Novi toranj bit će jednako visok kao i prethodni, a radovi obustaveljni tijekom turističke sezone.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!