Inspekcija ne kažnjava nego oprašta pogreške u dvojnom iskazivanju cijena

20.11.2022.

21:00

Autor: Ivanka Bukulin Zlatović/Dnevnik/P.F./HRT

Malo je vremena ostalo do odlaska kune u povijest. Već se privikavamo na njezino preračunavanje u euro. Za sada u tome pomaže i dvojno iskazivanje cijena. No, nepravilnosti ima. I dok potrošačke udruge na njih upozoravaju, a građani ih prijavljuju - inspekcija ne kažnjava. Onima koji pogrešku isprave - sve oprašta!


U Međimurju dvije udruge potrošača javno su prozvale one koji krše zakon o uvođenju eura.

- Tijekom rujna uočili smo nepravilno preračunavanje i zaokruživanje cijena: navedenu nepravilnost uočili smo kod jednog većeg trgovačkog lanca, i kod jednog ugostiteljskog objekta. Tijekom listopada znamo da je ugostiteljski objekt ispravio navedenu nepravilnost, dok trgovački lanac nije, istaknula je Nikolina Srša, Klub potrošača "Međimurka".

Lista nepravilnosti ipak nije crna lista.

- Ta naša lista nepravilnosti, nije ona famozna crna lista jer smatramo da mjesto na crnoj listi zaslužuju poslovni subjekti za koje državni inspektorat utvrdio da su počinili prekršaj, što znači da je bila podnesena prijava, da se proveo postupak utvrđivanja i da se utvrdio taj prekršaj, objasnila je Gordana Lukić, Savez udruga "Razvojna organizacija zaštite potrošača".

No mnogi su zamijetili: cijene sada imaju drugačije iznose u lipama.

- Dosad smo imali ove cijene u kunama:, 3,99 pa 5,99, a sad nam se pojavljuju cijene u eurima, tako u kunama će biti 13,27 13,54 , dakle kad se podijeli iznos u eurima sa tečajem onda se dobivaju ovi iznosi u kunama, navela je Ana Knežević, Hrvatska udruga za zaštitu potrošača.

Pitanje je - je li rast cijena opravdan ili nije.

- Tko će reći zlorabi li trgovac uvođenje eura za povećanje cijena, ili je to povećanje cijena izazvano zapravo ovim procesom inflacije i povećanjem cijena sirovina, pita Tanja Filipović Popović, predsjednica Centra za edukaciju i informiranje potrošača u Osijeku.

Ako su cijene prilagođene kako bi se lakše izrazile u eurima, za resorno ministarstvo dvojbe nema.

- Ako se na primjeru same cijene koja je iskazana na 30,14 kn, vidi da se radi o zaokruživanju kako bi ona bila čistih 4 eura, to je neopravdano, odnosno nije dozvoljeno, kaže državna tajnica Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja Nataša Mikuš Žigman.

Inspekcija je ta koja provjerava cijene. Odgovorili su da su u nadzorima zatekli: da cijene u eurima nisu istaknute, da nije naveden tečaj konverzije, ali nisu uočili ni jedan slučaj prilagođavanja cijena u kunama iznosu u eurima. Pitali smo ih i za konkretan trgovački lanac.

- Tržišna inspekcija provodi nadzor nad trgovačkim društvom iz upita. Prije okončanja, nismo u mogućnosti iznositi više detalja, odgovor je Državnog inpektorata na upit.

Ne završi li nadzor do 15. siječnja, poslije će malo kome biti važno kolike su bile cijene u kunama jer ćemo plaćati eurima. Inspekcija je u 5000 nadzora utvrdila 1300 prekšaja, no svi su, osim u dva slučaja, pogrešku ispravili, pa se cijela priča o uvođenju eura svela na samo dvije izrečene kazne.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!