Poskupljenje kruha neminovno, no koliko odlučit će svaka tvrtka za sebe

30.03.2022.

15:12

Autor: T.D./HRT/Hina

Kruh i pekarski proizvodi

Kruh i pekarski proizvodi

Foto: Ilustracija / Shutterstock

Poskupljenje kruha je neminovno, no za koliko odlučit će svaka tvrtka zasebno, izjavila je u srijedu za Hinu direktorica Žitozajednice Nada Barišić.

- Nema neke univerzalne računice niti je svaka pekarna u istoj poziciji. Do poskupljenja će svakako doći, no koliko će poskupjeti je odluka svake tvrtke za sebe, istaknula je Barišić napominjući kako nisu svi u istoj poziciji.

Sirovine su, kako je navela, na nezapamćenim, rekordnim razinama, odnosno pšenica se kreće na burzama oko 400 eura za tonu, odnosno oko tri kune za kilogram trenutno.

- Brašno je isto poskupjelo uz ovako visoke cijene energenata, tako da će poskupljenje biti neminovno, kazala je.

Neizvjesno je, kako je rekla, ono što nam donosi nova žetva i cijene. Također, ako se situacija u Ukrajini smiri može se očekivati da će i Ukrajina imati nekakve robe za izvesti i da će možda doći do stabilizacije cijena.

- Ako se situacija ne smiri, imat ćemo veliku potražnju za žitaricama, nove cijene energenata i sve je i dalje vrlo neizvjesno, istaknula je Barišić.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!