Poslodavac godine za osobe s invaliditetom - 3. maj

10.10.2022.

17:32

Autor: Jelena Tomac/Regionalni dnevnik/IMS/HRT

3. MAJ

3. MAJ

Foto: Goran Kovacic / PIXSELL

Prema novim podacima u Hrvatskoj je 624.019 osoba s invaliditetom. Treći maj je, naime, poslodavac godine za osobe s invaliditetom. Priznanje se dodjeljuje poslodavcima koji prednjače u njihovom zapošljavanju i pružaju jednake prilike za zapošljavanje, obrazovanje, napredovanje i sigurnost zaposlenika.

Godinama je Safet radio kao brodomonter, a onda su počeli ozbiljni zdravstveni problemi. Teška operacija srca onemogućila mu je daljni rad na mjestu brodomontera, no u dogovoru s poslodavcem osposobljen je i preraspoređen na lakše radno mjesto. U riječkom škveru sada radi kao skladištar-alatničar.

- To je jednostavno iznajmljivanje alata i potrošnog matrijala, usput kad imam slobodno vrijeme ja popravljam alat. To mi je značilo veoma mnogo, znate, jer ipak je to velika promjena. Ti uvjeti rada koje sam prije obavljao kao brodomonter - to ne bih mogao obavljati, skela, visine, kaže Safet Subašić, radnik u Brodogradilištu 3. maj, Rijeka.

Nakon povratka s ratišta, gdje mu je stradala ruka, ni Siniša više nije mogao raditi kao zavarivač. Prekvalificirao se za informatičara te je u 3. maju ostao raditi kao administrator sistema.

- Za održavanje mreža, domene, korisnika, mailova, sve. Kad idete na bilo kakav razgovor, čim vide da ste invalid, još kad ste i ratni vojni invalid onda kažu: "Što vi hoćete, vi imate sve riješeno, zašto biste radili dalje?". Srećom, ovdje to nije bio slučaj pa su me vratili natrag na posao, kaže Siniša Simeonović, radnik u Brodogradilištu 3. maj, Rijeka.

Siniša i Safet dvojica su od tridesetak trećemajaca s invaliditetom. Lakši poslovi u skladištima ili na popravcima alata, kancelarijski poslovi - za one koji žele raditi mjesto se, kažu u škveru, uvijek nađe!

- Tim zaposlenicima treba omogućitI da mogu raditI i prilagoditi se njihovu invaliditetu, smanjenim radnim sposobnostima da mogu sudjelovati i pridonositi firmi, kaže Alfred Tamarut, rukovoditelj kadrovskih i općih poslova u Brodogradilištu 3. maj, Rijeka.

- Znamo da je brodograđevna djelatnost vrlo teška, ipak, u svim segmentima gdje se može zašto ne ljudima pružiti šansu i omogućiti da rade, kaže Edi Kučan, direktor Brodogradilišta 3. maj, Rijeka.

A da bi radili i dalje, i škveru su potrebni novi poslovi. U riječkom brodogradilištu trenutačno se dovršava treći brod za kanadskog naručitelja, a novih narudžbi nema. Ipak, vjeruju da bi pregovori o novim poslovima za koji tjedan mogli uroditi plodom.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!