Poslodavci pozdravili porezno rasterećenje, imaju još pitanja

26.07.2019.

13:30

Autor: HRT/Hina

default error photo
Iz udruge su zatražili i da se uređaji s gaziranim napitcima hitno izbace iz škola jer su djeca pod njihovim najvećim štetnim utjecajem, a pretilost je tek početak problema.
Pristižu reakcije na danas predstavljen novi krug poreznih rasterećenja. Neke od najvažnijih su oslobođanje poreza za mlade do 25 godina, smanjenje PDV-a na hranu za ugostitelje na 13 posto te smanjenje opće stope PDV-a s 25 na 24 posto, što će stupiti na snagu prvog siječnja iduće godine.

- Most predstavio svoje prijedloge poreznog rasterećenja
- SDP: Plaća mora rasti svima
- Hotelijeri najavili rast plaća za 10 posto

Vlada predlaže i uvođenje novih neoporezivih primitaka, kao što su trošak smještaja za sve radnike i trošak prehrane do 12.000 kuna ili novčana naknada za smještaj i prehranu do 5.000 kuna te povećanje neoporezivih tuzemnih dnevnica za službena putovanja sa 170 na 200 kuna.

HOK protiv smanjenja PDV-a na 24 posto

Snižavanjem stope PDV-a sa 25 na 13 posto na pripremu i posluživanje hrane ugostiteljima je napokon omogućena konkurentnost u odnosu na zemlje u okruženju, priopćila je Hrvatska obrtnička komora. HOK, međutim, smatra da su neke od predloženih mjera djelomično i nejasno rješenje za stvarno rasterećenje gospodarstva.

- Ipak, vjerujemo da će se postići konsenzus i oko drugih traženih mjera potrebnih našim obrtnicima. Iste bi sinergijskim učinkom omogućile konkurentnije poslovanje, a time i viši životni standard svih građana Hrvatske. Za te će mjere rasterećenja HOK i dalje nastaviti lobirati", navode. Ustraju i na zahtjevima  da se opća stopa PDV-a ne umanjuje na 24 posto, jer smatraju da od tog neće biti nikakve posebne koristi, već će se samo dodatno opteretiti gospodarstvo u prilagodbi poslovnih knjiga. HOK očekuje i da će se razmotriti i smanjenje poreza na dohodak, a što će omogućiti povećanje neto plaća za oko 1,2 milijuna građana.

HGK zadovoljan


Luka Burilović (foto: Sanjin Strukic/PIXSELL)

Hrvatska gospodarska komora (HGK) podupire odluku Vlade da se ugostiteljima na hranu smanji stopa PDV-a s 25 na 13 posto jer će to, kažu, otvoriti prostor za podizanje plaća radnicima i učiniti cjelokupni turistički sektor konkurentnijim. To će, kako ističe, djelomično smanjiti pritisak nedostatka radne snage, ali u konačnici dovesti i do boljeg punjenja državnog proračuna.

- Pozdravljamo ovu odluku jer je Hrvatska do sada imala najvišu stopu PDV-a na pripremu i posluživanje hrane na Mediteranu i jednu od najviših stopa u EU. Povratkom konkurenata poput Grčke i Turske sve više smo gubili korak i situacija je postala neodrživa, zato je dobro je da je Vlada reagirala. Ovo je vjetar u jedra ne samo ugostiteljima, već i cijelom turističkom sektoru, istaknuo je predsjednik HGK Luka Burilović, dodavši kako je uvjeren da će smanjenje stope PDV-a otvoriti prostor gospodarstvenicima za podizanje plaća i nove investicije.

Turistički djelatnici: Korak u pravom smjeru

Da je smanjenje PDV-a na hranu u ugostiteljstvu s 25 na 13 posto mjera Vlade korak u pravom smjeru smatra i predsjednik Udruženja putničkih agencija HGK Boris Žgomba. Zadovoljni su, kaže, jer to ide u pravcu dizanja konkurentnosti turističkog sektora u odnosu na konkurenciju- No, dodaje, to je tek prvi korak i još je puno posla.

- Ovo je znak da Vlada ipak sluša glas gospodarstva i shvaća koliko nam je teško poslovati. Porezno rasterećenje će dati prostora da ugostiteljstvo i turizam ponovno postanu poželjni za investicije. Samim time će doći i do boljih uvjeta za radnike, a to će olakšati pronalazak radne snage, smatra predsjednik Udruženja ugostiteljskih djelatnosti HGK Ivan Bogović.

- Hrvatska Vlada prepoznala je važnost turizma, stoga pozdravljamo smanjenje stope PDV-a u turizmu koja će nam omogućiti bolju poziciju za poslovanje, samim time i za nove investicije i bolji status djelatnika u turizmu, poručio je predsjednik UHPA-e Tomislav Fain.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!