Poslodavci traže radnu snagu za iduću turističku sezonu

25.01.2023.

20:49

Autor: Marin Ćurić, Marija Matoš/Dnevnik/HRT/IMS/A.V.

Poslodavci traže radnu snagu za iduću turističku sezonu

Poslodavci traže radnu snagu za iduću turističku sezonu

Foto: HTV / HRT

Poslodavci ovih dana ubrzano traže radnu snagu za iduću turističku sezonu. Danas u Osijeku, u petak u Bjelovaru, a za tjedan dana u Zagrebu održavaju se "Dani poslova u turizmu". Domaći radnici i te kako su traženi, no posljednjih godina, nažalost, sve ih je manje.


Nakon 27 godina rada u požeškoj Orljavi Natalija traži novi posao - spremačice ili sobarice.


- Ostala sam bez posla i sad ću krenuti od nečega. Da probam, kazala je Natalija Bošnjak.


Probat će mnogi. Na osječkom sajmu 60 poslodavaca. Nudi se gotovo 10 tisuća radnih mjesta.


- Tražimo 150 sezonskih djelatnika, radna mjesta su uglavnom, kao što smo tu i stavili, prodavači, blagajnici, mesari i vozači C i B kategorije, rekla je Ines Udovčić iz Malog Lošinja.


Iduća turistička sezona trebala bi biti rekordna u zemlji koja je upravo postala dio eurozone i schengenskog prostora. Od sada se u stalnim sezonskim poslovima mogu sklapati ugovori na neodređeno. Slavonija kao poznati bazen radne snage za poslodavce na Jadranu sve više razvija vlastiti turizam i želi svoje ljude zadržati kod kuće.


- Nadam se da u budućnosti neće biti potrebe za ovakvim događanjima. Cilj je da naši radnici koji ovdje žive, ovdje su rođeni, ovdje škole završili, ostanu i raditi, rekao je osječko-baranjski župan Ivan Anušić.


U tome bi trebalo pomoći i 2 milijarde 200 milijuna eura iz Europskog socijalnog fonda plus. Njime je, primjerice, obuhvaćen nastavak mjera programa pomoćnika u nastavi, osobnih asistenata, ali i nastavak projekta pomoći starijima i nemoćnima - "Zaželi". I tu ima promjena.


- Rekli smo da će idući javni poziv biti strukturiran na način da ugovor se dodjeljuju na 3 godine tako da bude usluga i sigurnija i trajnija, rekao je ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Marin Piletić.


No domaćih radnika sve je manje, a stranaca s radnim dozvolama sve više.


- 125 tisuća je dozvola izdano. Jedan dio, naravno, jer se radi o produžetku postojećih dozvola, ali 125 tisuća osoba. Najviše se odnosi na graditeljstvo i naravno, na ugostiteljstvo i turizam, kazao je Ante Lončar, ravnatelj Hrvatskog zavoda za zapošljavanje


Sve to trebalo bi osigurati stabilan gospodarski rast u zemlji u kojoj je sezonalnost turizma, kao i drugdje na Mediteranu, i dalje velik problem.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!