10:13 / 28.04.2022.

Autor: HRT/Hina/J.L.

Poslovni rezultati kompanija potaknuli europske burze

Poslovni rezultati kompanija potaknuli europske burze

Poslovni rezultati kompanija potaknuli europske burze

Foto: Lemonsoup14 / SHUTTERSTOCK

Na europskim su burzama u četvrtak ujutro cijene dionica porasle, drugi dan zaredom, jer su ulagače ohrabrili bolji nego što se očekivalo kvartalni poslovni rezultati kompanija i banaka.


STOXX 600 indeks vodećih europskih dionica bio je u 9.30 sati u plusu 0,7%, ojačavši drugi dan zaredom.

Londonski FTSE indeks porastao je 0,64%, na 7.473 boda, dok je frankfurtski DAX skočio 1,32%, na 13.975 bodova, a pariški CAC 1,35%, na 6.532 boda.

Podršku tržištima pružaju bolji nego što se očekivalo kvartalni poslovni rezultati kompanija i banaka, kao što su britanska banka Standard Chartered i španjolska Banco Sabadell.

Zbog toga su zabrinutosti zbog snažnog rasta cijena plina na europskom tržištu, nakon što je jučer Rusija prekinula isporuku plina Poljskoj i Bugarskoj, u drugom planu, kao i naznake usporavanja rasta gospodarstava.

I na azijskim su burzama cijene dionica porasle. MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, oko 9.30 bio je u plusu 0,6%.

Pritom je na Tokijskoj burzi Nikkei indeks ojačao 1,7%, dok su cijene dionica u Šangaju, Južnoj Koreji, Australiji i Hong Kongu porasle između 0,3% i 1,3%.

Azijske ulagače ohrabrila je jučerašnja stabilizacija burzovnih indeksa na Wall Streetu, nakon što su dan prije oštro pali.

Rast S&P 500 indeksa zahvaljuje se, među ostalim, rastu cijene dionica Microsofta, nakon što je taj softverski div izvijestio o boljim nego što se očekivalo kvartalnim rezultatima i objavio da očekuje rast budućih prihoda.

Nakon zatvaranja Wall Streeta, odlične rezultate je objavila i krovna kompanija Facebooka, Meta, pa je u produženom trgovanju cijena dionice te društvene mreže skočila gotovo 20%.

Zahvaljujući tome, jutros su u plusu i terminski S&P 500 indeks, oko 0,7%, i Nasdaq, oko 1%.

I na azijskim su burzama najviše porasle cijene dionica u tehnološkom sektoru, no na tržištima, ipak, vlada oprez.

Pitanje je da li rezultati kompanija u ovom trenutku doista nešto znače, s obzirom na cjelokupno okruženje u svijetu. Nestabilnost je vrlo visoka jer rat u Ukrajini i dalje predstavlja rizik za gospodarstva u svijetu, kaže Vishnu Varathan, ekonomist u Mizuho Bank.

Tržišta su već dulje vrijeme pod pritiskom zbog signala iz američke središnje banke da će zbog visoke inflacije morati agresivno povećati kamatne stope.

To čine i mnoge druge središnje banke u svijetu, pa je jasno da je razdoblje jeftinog novca završeno.

Ulagače posljednjih dana zabrinjava i usporavanje rasta kineskog gospodarstva jer su zbog širenja koronavirusa već tjednima 'zatvoreni' Šangaj i neki drugi gradovi.

Te mjere, u skladu s politikom 'nulte tolerancije' COVID-a, usporit će ionako usporen rast drugog po veličini svjetskog gospodarstva i dodatno poremetiti nabavne lance.

S obzirom da u Kini inflacija zasad ne predstavlja problem, ulagači se nadaju novim poticajnim mjerama, posebice investicije u infrastrukturu, dok kineska središnja banka poručuje da će podržati gospodarstvo.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!