Hoćemo li si moći priuštiti komad kvalitetnog mesa?

23.10.2022.

07:00

Autor: Potrošački kod/HRT/I.B

Ilustracija

Ilustracija

Foto: pilipphoto / Shutterstock.com

Potrošačke cijene u Hrvatskoj porasle su u rujnu 12,8 posto u odnosu na isti mjesec prošle godine. Počelo se paziti na svaku kunu, no uz svakodnevni rast cijena - teško je sastaviti dnevni, a kamoli tjedni kućni proračun za hranu. Na tanjuru volimo imati meso. U mesnicama i trgovinama ne manjka ga, no hoćemo li si moći priuštiti komad kvalitetnog mesa?

Vlada je početkom rujna privremeno zamrznula neke cijene mesa; cijelog pileta, svinjskog vrata s kosti, svinjske lopatice bez kosti, miješanog mljevenog mesa. Neki mesari pobunili su se i iz mesnica povukli meso kojem je fiksirana cijena. Nema ga ni u trgovinama. Jedino se kilogram cijelog pileta može pronaći za 24,99 kuna, koliko je najniža cijena za meso.

Prava ili umjetna nestašica mesa sa zamrznutim cijenama, pitaju se mnogi, s obzirom na to da je ponuda i izbor mesa i u mesnicama i u trgovinama velik.

I dok kupci odobravaju zamrzavanje cijena hrane, proizvođači mesa smatraju da je Vlada tako narušila tržišne odnose. Otkupne cijene svinjetine trenutačno su 30 posto više, oko 2 eura u odnosu na lanjskh 1,60 eura/kg. Zbog rasta cijena svinjogojci kažu da rade s gubitkom. Ne iznenađuje stoga da ne namjeravaju prodati plećku za 25 kuna kad je mogu samljeti i prodati za 33 kn, ili od vratine napraviti vrat bez kosti i prodati ga skuplje.

Našem tržištu kronično nedostaje mesa, pogotovo svinjetine. Više do 50 posto mesa u trgovinama stiže iz uvoza. No europski proizvođači zbog uštede smanjuju proizvodnju, pa se može očekivati manjak mesa, govedine za 0,6 posto, a svinjetine za čak 6 posto. To će utjecati na rast cijena.

Hrvatski građani za hranu u prosjeku troše i do 40 posto svojih prihoda, pa se stoga ubrajamo u članice Europske unije najteže pogođene inflacijom. Kad je riječ o mesu, najviše jedemo piletinu.

Svinjetinu najviše uvozimo iz Mađarske i Njemačke, teletina najčešće dolazi s nizozemskih i poljskih farmi, a piletina iz Slovenije i Italije.

Potrošačke cijene u Hrvatskoj porasle su u rujnu 12,8 posto u odnosu lanjski rujan, pa je tako inflacija dosegnula novu najvišu razinu otkad Državni zavod za statistiku vodi te podatke. Kako će se to odraziti na naše novčanike ostaje za vidjeti.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!