Meso umjesto mlijeka

16.08.2022.

21:02

Autor: Sani Lukić/Dnevnik/HRT

Meso umjesto mlijeka

Meso umjesto mlijeka

Foto: HTV / HRT

Zbog sve manje isplativosti proizvodnje mlijeka mnogi stočari odustaju i prelaze na uzgoj goveda za tov ili proizvodnju u sustavu "krava-tele", koji podrazumijeva uzgoj goveda na ograđenom pašnjaku tijekom cijele godine. Neki su se odlučili i za uzgoj francuskih pasmina goveda, a unatoč suši koja je uništila pašnjake uglavnom nemaju problema s hranom za stoku.

Od 30 muznih krava na farmi obitelji Božović u Prigorju ostale su još samo tri, a i one će uskoro biti prodane. No nekoliko metara dalje uzgajaju stado od 30-ak mesnih goveda u sustavu krava - tele.

- Spavamo bez brige, krave se tele, bik je s njima vrhunski, zadovoljan je Radomir Božinović.

I obitelj Jakrlin prazni svoj farmu. Do kraja će godine potpuno prestati s proizvodnjom mlijeka nakon tri desetljeća. Prije pet godina kupili su stado s mesnom pasminom koje stalno proširuju, a tu je i bik vrhunske genetike.

Cilj je postići što veću proizvodnju kvalitetnog mesa ili rasplodnih goveda, a broj uzgajivača raste pa su se proširili na 17 županija.

- Ako mi nemamo dovoljno kod nas rasplodnih junica, idemo u Francusku, oni moraju sudjelovati u izboru junica u dogovaranju cijena, dakle od samog početka oni moraju biti educirani i osposobljeni za kvalitetan početak uzgoja. To je možda najvažniji razlog zašto možda dosad nitko nije odustao od uzgoja, a svi pomalo proširuju, objašnjava Mirko Devčić, predsjednik udruge Salers Croatia.

Ima i ratara koji su krenuli u ovu granu govedarstva jer raspolažu velikim površinama.

- Ovaj kraj su napustili i ovdje postoje slobodne zemlje za pašnjake i za hranu za te krave koje ne iziskuju mužnju, nego se same tele, ističe Dragutin Čižmak.

Ključno je zaustaviti pad broja goveda o kojima ovisi koliko ćemo mesa i mlijeka morati uvoziti.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!