Christine Lagarde: ECB prekida s politikom jeftinog upumpavanja novca

18:14 / 16.12.2021.

Autor: Sanja Gvozdanović/Dnevnik/HRT/IMS/D.D.

Christine Lagarde

Christine Lagarde

Foto: Thomas Lohnes / Reuters

Predsjednica Europske središnje banke Christine Lagarde, govoreći o stanju gospodarstva i tržišta rada u zemljama eurozone, rekla je da su oporavak i rast umjereni, a da se jača gospodarska aktivnost očekuje iduće godine.

Odgovornost za rast inflacije Lagarde pripisuje porastu cijena energenata, a očekuje da će dogodine inflacija padati. Najavila je i da će Europska središnja banka (ECB) prekinuti s politikom jeftinog upumpavanja novca zbog pandemije.

- Procjenjujemo da napredak gospodarskog oporavka i ostvarenje srednjoročnog cilja inflacije dopuštaju postupno smanjenje tempa naše kupnje vrijednosnica u idućim tromjesečjima. Još je potrebna monetarna prilagodba kako bi se inflacija stabilizirala na ciljanoj razini od dva posto u srednjoročnom razdoblju. S obzirom na trenutačnu neizvjesnost, moramo zadržati fleksibilnost u vođenju monetarne politike, izjavila je Christine Lagarde, predsjednica Europske središnje banke.

video thumb

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!