Čeka nas kovanje eura, zamjena novčanica i još mnogo toga

19:54 / 15.12.2021.

Autor: Zvjezdana Heina/Dnevnik/P.F./HRT

Uvođenje eura umjesto kune

Uvođenje eura umjesto kune

Foto: Dnevnik / HRT

Hrvatska bi jedinstvenu europsku valutu trebala uvesti početkom 2023. i time postati dvadeseta članica eurozone. Nepoznanica je sve manje, posla mnogo, a o važnosti uvođenja eura razgovaralo se i na dvodnevnoj edukativnoj konferenciji Hrvatske akademske zajednice zagrebačkog Ekonomskog fakulteta.

Za opsežan pravni i operativni posao uvođenja eura preostalo je samo malo više od 12 mjeseci, no za sada sve ide po planu.

- Imamo cijeli niz aktivnosti, a glavna logistička za nas je povlačenje gotovine i zamjena kuna sa eurom i u tu svrhu morat ćemo otkovati veliku količinu novca, rekao je guverner HNB-a Boris Vujčić.

Golem je to posao za Hrvatski novčarski zavod, ali barem su poznati motivi hrvatske strane eurokovanica. Hrvatska je inače najmanja članica Unije u kojoj još nije obvezan euro, no visok stupanj euroizacije banaka, poduzetnika i građana olakšava njegovo uvođenje.

- Ulaskom u europodručje nestat će valutni rizik, daljnji pritisak na snižavanje kamatnih stopa, troškovi mijenjačkih poslova će nestati. U svakom slučaju jedna pozitivna prilagodba društva i gospodarstva, smatra savjetnik premijera Andreja Plenkovića za ekonomska pitanja Zoran Savić.

Europska unija naš je vodeći trgovinski partner, kamo odlazi 70% našeg izvoza. U prvih devet mjeseci izvezli smo čak 26% više robe nego lani. Buduća zajednička valuta izvoznicima ide na ruku.

- Iznimno je važno da Hrvatska bude u eurozoni jer olakšavamo izvoz, nestaju problemi oko tečajnih razlika i treće i firme koje dolaze iz eurozone imaju prednost jer je to jedinstveno tržište, istaknuo je predsjednik udruge Hrvatski izvoznici Darinko Bago.

Prednosti uvođenja eura daleko nadmašuju eventualnu štetu ili troškove, slažu se i analitičari.

- Euro je po meni ekonomski razborita i dobra odluka i trebalo bi ga implementirati čim prije uz što je moguće manji trošak.Mi imamo zapravo još više benefita od onih koji su do sada akceptirali euro, rekao je financijski analitičar Andrej Grubišić.

Kovanje eura, zamjena novčanica, dvostruko označavanje cijena, njihovo zaokruživanje i još mnogo toga čeka nas iduće godine tijekom zahtjevnog procesa uvođenja eura.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!