U tijeku je zadnji krug prijava za APN subvencionirane kredite

20.03.2023.

Zadnja izmjena 19:34

Autor: Ivanka Bukulin Zlatović/Dnevnik/IMS/I.Z./P.F./Hina/HRT

Počela je predaja zahtjeva za novi krug subvencija APN-a

Počela je predaja zahtjeva za novi krug subvencija APN-a

Foto: Dnevnik / HRT

Agencija za pravni promet i posredovanje nekretninama (APN) je u sklopu osmog po redu natječaja, počela zaprimati zahtjeve za subvencioniranje stambenih kredita, a u prvih oko pola sata banke su predale 298 zahtjeva svojih klijenata.


APN je dostavljačima banaka koji su predavali dokumentaciju klijenata vrata otvorio jutros u devet sati, a prema neslužbenim informacijama, zaključno s vremenom u kojem su novinari boravili u prostorijama APN-a, Privredna banka Zagreb (PBZ) predala je 87 zahtjeva, Erste banka 111 i Zagrebačka banka (Zaba) 100 zahtjeva.

Prošle je godine prosječna cijena stana u Hrvatskoj porasla za 20%, a u Zagrebu za čak 30%. U takvim uvjetima mlade obitelji sve teže dolaze do željenog doma. Danas će Agencija za pravni promet i posredovanje nekretninama početi primati prijave za novi krug subvencioniranih kredita za mlade do 45 godina u iznosu do najviše 100.000 eura.

Predsjednik udruženja poslovanja nekretninama pri Hrvatskoj gospodarskoj komori Boro Vujović smatra da će mladi uz te mjere lakše doći do željenih kvadrata, a agent za nekretnine Sanjin Rastovac rekao je kako se danas stan u Zagrebu teško može naći za manje od 3000 eura po četvornome metru.

Potpredsjednik Vlade Branko Bačić bio je zajedno s direktorom APN-a Draganom Hristovom u Agenciji za pravni promet i posredovanje nekretninama u povodu početka novog kruga zaprimanja zahtjeva za subvencionirane stambene kredite za mlade.

Cilj APN-a demografska obnova društva

Hristov je istaknuo da APN sedmu godinu za redom provodi program subvencioniranja stambenih kredita s osnovnim ciljem, a to je poticanje demografske obnove društva.

Osnovni uvjeti za odobravanje kredita su da tražitelji kredita moraju imati prebivalište u RH i ne više od 45 godina života te da ne posjeduju adekvatnu nekretninu za stanovanje. Subvencioniraju se krediti u iznosu do 100 tisuća eura odnosno 1500 eura po metru kvadratnom. Trajanje subvencije je pet godina, a za svako novorođeno dijete dodatne dvije godine, za maloljetno dijete i osobe s invaliditetom jedna godina, rekao je.

Hristov je dodao da svi zainteresirani za kupnju stana ili izgradnju kuće trebaju izabrati jednu od 12 kreditnih institucija s kojima APN ima potpisan ugovor o poslovnoj suradnji.

- Od 2017. do 2022. odobreno je ukupno 27500 zahtjeva, dodao je Hristov.

Prodano gotovo 30 tisuća stanova

Ministar je kazao da je ovaj model ustvari krenuo 2011. godine u vrijeme kada je na tržištu bilo 15 tisuća neprodanih stanova, to je bilo vrijeme velike financijske krize kada je potpuno stao građevinski sektor. A ta financijska kriza dijelom je potaknuta problemom nekretnina i propadanjem banaka, dodao je.

- Taj model je trajao samo dvije godine, ali je ga je onda Vlada Zorana Milanovića zaustavila i nije se prema tom projektu više moglo kupovati stanove, rekao je ministar.

Ministar je istaknuo da je prodano gotovo 30 tisuća stanova što govori da je model iznimno poticajan.

- Prema analizi modela prosječna dob kupaca u Hrvatskoj je 33 godine što govori da su mladi sugrađani zainteresirani za kupnju stana putem subvencioniranih stambenih kredita, a subvencija ovisi o indeksu razvijenosti, rekao je.

- Preko šest i pol tisuća djece je omogućilo svojim roditeljima da se produži taj rok vraćanja kredita, kroz smijeh je kazao ministar.

Više pogledajte u nastavku: 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!