Novo poskupljenje goriva: Prijevoznici od Vlade traže hitne mjere pomoći

14.03.2022.

17:38

Autor: V.K./HRT/Hina

Prijevoznici traže pomoć

Prijevoznici traže pomoć

Foto: Ilustracija / Shutterstock

Udruga Glas poduzetnika i Udruga hrvatskih cestovnih prijevoznika traže od Vlade hitne mjere pomoći za prijevoznike zbog novog poskupljenja goriva, a jedna od mjera koju predlažu je pomoć u iznosu od dvije kune po litri povrata trošarine.


Od utorka bi, kako su naveli u priopćenju, cijena goriva trebala poskupjeti za 1,60 kuna, što znači da bi cijena benzina skočila na 13,79 kuna, a dizela na 14,13 kuna po litri.

- Taj enorman rast cijena imat će velikog utjecaja na hrvatske cestovne prijevoznike, a posljedice će osjećati apsolutno svi u Hrvatskoj, upozorili su iz Glasa poduzetnika.

Smatraju da bez Vlade i hitnih mjera pomoći prijevoznici neće moći funkcionirati kao do sada, što će dovesti i do ostalih poskupljenja usluga jer nitko ne može raditi besplatno ili uz gubitke.

Iz Glasa poduzetnika napominju kako u posljednjih nekoliko mjeseci svjedočimo rapidnom porastu cijene goriva, ali kako će ovo najnovije poskupljenje biti pogubno za mnoge.

Poskupljenje goriva, kako navode, utječe na poskupljenje prijevoza što dovodi do promjene života i za građane jer će se pojedine linije prijevoza morati reducirati kako bi prijevoznici opstali.

Upravo zbog toga udruge inzistiraju da se uvedu mjere kojima bi se olakšalo poslovanje poduzetnicima i život građanima. Također naglašavaju kako više nema mjera pomoći za očuvanje radnih mjesta, što je još jedan veliki problem.

Stoga Udruga Glas poduzetnika i Udruga hrvatskih cestovnih prijevoznika od ministra mora, prometa i infrastrukture Olega Butkovića traže da "realno sagleda cijelu situaciju" i predlažu da se, s obzirom na poskupljenje goriva, uvede mjera pomoći u iznosu od dvije kune po litri povrata (trošarine).

Osim toga, zahtijevaju pristup gorivu bez ograničenja u slučaju redukcije, uvođenje prijevozničkog dizela kao za ribare i poljoprivrednike te nastavak mjera za očuvanje radnih mjesta.

- Osim toga, smatramo da je potrebno privremeno suspendirati miješanje biodizela u gorivo, obzirom da se posljedično diže cijena goriva te uvesti količinsko ograničenje točenja goriva za strana teretna vozila, na način da ista smiju točiti maksimalno 200 litara, a kao što je već praksa u pojedinim zemljama u okružju, istaknuli su.

Tim se pristupom, kako su objasnili, uvelike može olakšati hrvatskim prijevoznicima i omogućiti da nastave s radom.

U suprotnom će, kako ističu, mnogi morati zatvoriti svoja vrata jer će postojeći trend poskupljenja goriva dovesti do kolapsa.

Inzistiramo na hitnoj reakciji inače će Vlada svojom nezainteresiranošću dopustiti da jedna grana gospodarstva u potpunosti nestane, poručile su ove dvije udruge.

Naglasili su i kako velik problem predstavljaju trošarine i ostali nameti zbog kojih je poslovanje u Hrvatskoj izrazito teško, zbog čega i dalje smatraju da je potrebno ukinuti sve nepotrebne namete.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!