Problem administracije u investiranju obnovljivih izvora energije

20.02.2023.

13:56

Autor: Ivanka Bukulin Zlatović/Dnevnik/HRT/A.S.

Spora administracija

Spora administracija

Foto: Dnevnik / HRT

Hrvatska uvozom podmiruje oko trećinu potreba za električnom energijom. To bi se moglo znatno smanjiti kada bi se ubrzali projekti vezani za obnovljive izvore poput sunca i vjetra. No, njihova realizacija traje godinama. 

Osim toga, investitori ističu da su novi projekti potpuno zaustavljeni stupanjem na snagu novog Zakona o tržištu električne energije, a rokovi za donošenje podzakonskih akata odavno su probijeni. 

Vjetroelektrane u trogirskom zaleđu prvi su projekt španjolskog investitora u Hrvatskoj. Već deset godina proizvode energiju. Rado bi još ulagali, imaju u razvoju dva projekta, no njihova realizacija traje već više od desetljeća.

- Radi iste ove priče nepostojanja čvrstog zakonodavnog okvira bili smo prisiljeni mijenjati te projekte, kako bi izgradili ipak nešto što je najnovija tehnologija, a ne nešto što je zastarjelo. Evo i kao rezultat kad izgradimo projekt bit će skoro 15 godina od ideje do realizacije, rekao je Aljoša Pleić, španjolski investitor. 

U listopadu 2021. godine donesen je novi zakon, no brojne podzakonske uredbe kojima bi se definirala njegova provedba, do danas nisu ugledale svjetlo dana. Stoga su brojni projekti na čekanju.   

- Investicije su zablokirane, ne mogu pomaknuti s mrtve točke. Sada naše tržištu i u eurozoni, drugi funkcionalni, a u Hrvatskoj u raspadu, kazao je Ivan Strunje, francuski investitor.

U Udruženju obnovljivih izvora energije ističu da bi Hrvatska mogla smanjiti uvoz električne energije kada bi se iskoristili obnovljivi izvori.

- Taj resurs koji Hrvatska ima trebalo bi osmisliti tako da jamči dugoročno povoljne cijene električne energije, a ne da bude šansa za određene špekulacije, rekao je Ivo Čović, iz Končara - obnovljivi izvori, predsjednik Udruženja obnovljivih izvora. 

Iz resornog ministarstva najavljuju da će se u idućim mjesecima donijeti najveći dio podzakonskih akata kojima će se procedura ubrzati. 

- Podzakonski akti su neki doneseni, neki su u kašnjenju, jer kao što Vam je poznato u veljači prošle godine je krenula agresija, iz toga smo mi sve svoje kapacitete dali na rješavanje te energetske krize, objasnio je Ivo Milatić, državni tajnik Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja.

Po brzini izdavanja dozvola za projekte obnovljivih izvora Hrvatska je na europskom začelju. Europa sada nastoji ubrzati tranziciju prema iskorištavanju obnovljivih izvora i napustiti fosilna goriva. Plan je da investitori dobiju sve potrebne dozvole u roku od dvije godine. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!