Procjena IEA-e o opskrbi ruskom naftom podignula cijene nafte iznad 101 dolar

16.03.2022.

17:23

Autor: Hina/Reuters/HRT

IEA povećala cijene nafte

IEA povećala cijene nafte

Foto: Sumandaq/Ilustracija / Shutterstock

 Cijene nafte porasle su u srijedu na međunarodnim tržištima iznad 101 dolar nakon što je Međunarodna agencija za energiju (IEA) procijenila da bi sankcije u travnju mogle snažno pogoditi opskrbu iz Rusije.

Na londonskom je tržištu barel poskupio 1,47 dolara u odnosu na prethodno zatvaranje, na 101,38 dolara, a u jutarnjoj trgovini dosegnuo je nakratko i 103,37 dolara.


Na američkom tržištu barelom se trgovalo po 2,50 dolara višoj cijeni, od 98,94 dolara.


Trgovci su se danas usredotočili na procjenu Međunarodne agencije za energiju (IEA) da bi tržište u travnju zbog sankcija i ustručavanja kupaca moglo ostati bez tri milijuna barela ruske nafte dnevno.


- Gubitak bi mogao biti još i veći budu li zabrane i javna osuda pojačani, naglasila je IEA u izvješću, snizivši istodobno i procjenu potražnje u ovoj godini.


Sniženu procjenu potražnje zasjenio je ipak manji broj novozaraženih koronavirusom u Kini u prošlom danu, što su na tržištu protumačili kao najavu kontinuirano snažne potrošnje. Jučer su trgovce uplašile nove kineske mjere suzbijanja zaraze.


Tržište pozorno prati i pregovore Ukrajine i Rusije o primirju


Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski izjavio je da stajališta u razgovorima Ukrajine i Rusije sada zvuče realnije, ali da treba vremena. Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov rekao je da su blizu dogovora o nekim spornim pitanjima.


- Strah od poremećaja u opskrbi ublažili su znakovi napretka u pregovorima Rusije i Ukrajine o prekidu vatre, rekao je Stephen Brennock iz PVM-a, dodajući ipak da se čini da je put do kraja neprijateljstava i dalje dug.


Potporu cijenama pružaju i očekivanja da će izvješće američke vlade pokazati pad zaliha u prošlom tjednu, za 1,4 milijuna barela.


Washington će objaviti izvješće tijekom dana.


Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) odvojeno je jutros objavila da je barel košarice nafte njezinih članica u utorak stajao 102,86 dolara, što znači da je pojeftinio 7,81 dolar u odnosu na prethodni dan trgovanja.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!