Konferencija o održivom razvoju otoka i digitalnoj transformaciji u turizmu

29.04.2023.

20:25

Autor: Ivica Đuzel/Dnevnik/HRT/IMS/A.V.

Održana konferencija o održivom razvoju otoka i digitalnoj transformaciji u turizmu

Održana konferencija o održivom razvoju otoka i digitalnoj transformaciji u turizmu

Foto: HTV / HRT

Duboko iz arhive,domaćini su kao slavljenici obnovili sjećanja na početke organiziranog bavljenja turizmom. Od tada su puno toga mijenja, mali Bol je bio i dvostruki prvak hrvatskoga turizma, a sada se u nekim novim vremenima razmišlja o budućnosti i održivosti.

- Upravo smo se ovdje zato i okupili da ne bismo samo slavili taj jubilej nego kako bi naučili od onih najboljih među nama koji su već učinili prve korake, pojasnila je načelnica općine Bol Katarina Marčić. 


Konferencija o održivom razvoju otoka i digitalnoj transformaciji u turizmu izdvojila je one najbolje na našim otocima u tzv. zelenoj tranziciji. Primjerice energetsku zadruga Apsyrtides na području cresko-lošinjskog arhipelaga.

- Sami cilj te energetske zadruge je zapravo definirati energetsku sliku i budućnost Cresa i Lošinja. Jedan od prvih projekata je izgradnja komunalne elektrane na sjevernoj strani otoka koja će biti prvi pomak ka samoodrživosti otoka, rekao je gradonačelnik Cresa Marin Gregorović.

Održani su paneli o razvoju pametnih otoka, energetske, zelene i digitalne tranzicije i dobivanju potpora iz europskih fondova. Razgovaralo se i o upravljanju pomorskim dobrom, povezivanju otoka s kopnom kao temeljem razvoja i nezaobilaznoj temi održivosti sveprisutnoj u turističkom svijetu koja napokon dobiva svoje jasnije obrise.

- Uvodimo alate mjerenja održivosti i upravljanja destinacijom, a kroz nastavak reformskog procesa, upravo ćemo dati destinacijama mogućnost da značajnije upravljaju sa svim elementima turističke politike, objasnio je državni tajnik u Ministarstvu turizma i sporta Tonći Glavina

Sve bi se buduće odluke,naglašeno je donosile na znanstvenom pristupu,studijama nosivosti kapaciteta i sličnim alatima. Betonizaciju i apartmanizaciju mijenjat će očuvani okoliš i obnovljivi izvori,najviše solari jer nigdje nema toliko sunčanih dana kao na našim otocima. A upravo je Bol kao domaćin konferencije i slavljenik bio dobar primjer u kojem smjeru treba krenuti u budućnost.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!