Udovičić: Ispunili smo sva očekivanja koja smo imali za uskrsni vikend

14.04.2023.

08:27

Autor: Silvija Bionda Njikoš/U mreži Prvog/HRT/A.V.

Monika Udovičić

Monika Udovičić

Foto: HTV / HRT

Uskrsni praznici nagovještaju dobru turističku sezonu, bolju od rekordne 2019. kad je u Hrvatsku došlo četiri puta više turista nego što imamo stanovnika. Vraća li se ponovno masovni turizam? Postaje li Jadran cjenovno prihvatljivo odredište za domaće goste samo u pred- i posezoni? Koliko je olakšavanje prolaska granice u zračnim lukama već utjecalo na najave dolazaka putnika iz zemalja članica Schengena? Imamo li viziju kamo idemo, treba li hrvatskom turizmu potpuno redizajniranje modela poslovanja? Odgovore na ova pitanja dali su Monika Udovičić, ravnateljica Uprave za sustav turističkih zajednica, kategorizaciju i pravne poslove Ministarstva turizma, Boris Žgomba, predsjednik Udruženja putničkih agencija HGK i Nedo Pinezić, stručnjak za obiteljski smještaj. 

- Svakako možemo reći da smo ispunili sva očekivanja koja smo imali za uskrsni vikend i realizirali gotovo 560 tisuća noćenja tijekom ovih nekoliko dana, ali rekla bih da je cijeli početak godine vrlo dobar i brojevi u travnju nam govore da smo na dobrom putu. Brojke same po sebi ne znače ništa, ali pokazuju trend i koliko dobro razvijamo pred- i posezonu kako bismo izbjegli masovni turizam, rekla je Monika Udovičić


Ističe da nam masovni turizam nije cilj. Cilj je cjelogodišnji turizam. 


Da je turistička godina krenula dobro, slaže se i Boris Žgomba. Rezultati su čak i malo bolji od pretpandemijske 2019. godine. Već tradicionalno najčešći turisti tijekom uskrsnog vikenda bili su Nijemci i Hrvati. 


- To je normalno jer su uskršnji praznici kratki, svega tri-četiri dana, i to su većinom gosti koji dolaze automobilima. To je naše najveće emitivno tržište. 


Dosta turista pristiglo je već tradicionalno iz Slovenije iz čijih medija dolaze informacije o sve većim cijenama u Hrvatskoj. 


- Protivnik sam izdvajanja jednog računa i jednog primjera. To nikad ne dovodi u neku normalnu korelaciju za sve drugo što se događa. To pitanje se postavlja otkad postoji turizam, pa je jeftina pa skupa. Svi mi koji živimo ovdje ne možemo o tome suditi. O tome treba suditi isključivo tržište, tj. gosti. Ako gosti smatraju da je Hrvatska skupa, oni će prestati dolaziti ili će prestati koristiti neke usluge. 


Nedo Pinezić smatra da se veće cijene turističkih usluga vrlo lako mogu opravdati situacijom na tržištu. 


- Na cijenu utječe više faktora. Jedno je povećana potražnja i ona uvijek povećava cijenu usluge. S druge strane, imamo povećanje cijena energenata, sirovina, hrane, inputa, a s druge strane moramo biti svjesni da i cijena rada raste jer kronični nedostatak radne snage u Hrvatskoj povećava i cijenu rada. Kao rezultat svega toga mi smo se izjednačili s cijenama usluga s razvijenim zemljama u inozemstvu (npr. Italija) i sada turisti očekuju i određenu kvalitetu usluge. To ovisi o kvaliteti radne snage i tu trebamo motivirati naše mlade ljude da se kvalificiraju, napreduju u struci i ostaju u Hrvatskoj, zaključio je Pinezić. 


Pogledajte cijeli razgovor:

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!