Unatoč vremenskim nepogodama, breskve su odlično rodile

20.08.2023.

07:05

Autor: Suzana Balen/Regionalni dnevnik/HRT/IMS/R.S.

Mnogi naši voćari borili su se s vremenskim nepogodama led, mraz, oluje, mnogo se toga nanizalo. Uz to i inflacija je učinila svoje, pa su zbog većih troškova proizvodnje, podizali i cijene svojih proizvoda. Tako je i u moslavačkim voćnjacima u kojima, unatoč nevoljama, ipak ima dobre berbe. OPG Branković u Bereku ključ uspjeha vidi u održavanju kvalitete svježih proizvoda, vlastitoj hladnjači i preradi. 

Otporna je, trpka i veoma zdrava. U berbi aronije u Bereku i mladi i malo stariji. Četiri eura po satu Momčilo Branković plaća svoje sezonce, suseljane koji se posla ne boje. 

- Ja to volim i mislim da se od malena trebaju stjecati radne navike, za HTV Regionalni dnevnik rekla je Magdalena Sedlić, Berek. 

- Mirovina je mala, pa onda malo zaraditi još dok smo zdravi, istaknula je Marica Novak, Berek. 

Lani je bilo oko tonu i pol plodova. Nažalost, ove godine urod će biti mnogo manji zbog leda koji je prošle jeseni poharao voćnjake i oštetio biljke.

- Oštećenja su još vidljiva, rane koje nisu zacijelile do kraja, minimum za trećinu je rod manji od lanjske godine, objasnio je Momčilo Branković, vlasnik OPG-a, Berek. 

Breskva urodila najvećim plodovima


Za razliku od aronije, kruške i jabuke kojima je nevrijeme smanjilo urod, breskva je iznenadila. Urodila je dosad najvećim plodovima. Ovdje ne trebaju sezonce. Momi pomaže brat blizanac Slobodan, kada dođe s posla. Od lipnja su u berbi, kako dozrijeva koja sorta. 

Bilo je bude, ne bude zbog proljetnih mrazova, međutim, ona je uspjela. Imamo pčele od kolege u voćnjaku i one su uspjele oprašit to, tako da joj u 4. mjesecu mraz nije smetao, rekao je Momčilo. 

Tako će od 900 stabala ove godine imati prinos od oko 10 tona. Prije prodaje, kratko ih uskladište u hladnjači na vlastitome imanju, kako bi što svježije dopremili na tržnice. Dio prodaju i na kućnome pragu. Iako je cijena od 2 eura za trećinu veća od prošlogodišnje, i dalje je mnogo manja nego u nekim dijelovima Hrvatske. A kupci znaju cijeniti domaće.

- Pa zato što mi doma isto uzgajamo, onda ono što nemamo kupujemo domaće, ovako slabo kupujemo u trgovačkim centrima, rekla je Željka Banić, Garešnica. 

Sve što ne prodaju svježe, Brankovići prerade u domaće pekmeze i sokove. I taj zaokruženi ciklus proizvodnje od voćnjaka do police jamstvo je isplativosti i opstanka.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!