Prosvjed rumunjskih radnika ispred Inine rafinerije

28.11.2022.

14:11

Autor: HRT/Odri Ribarović/Hina/E.P.C.

Prosvjed rumunjskih radnika angažiranih na modernizaciji riječke Rafinerije

Prosvjed rumunjskih radnika angažiranih na modernizaciji riječke Rafinerije

Foto: Goran Kovacic/PIXSELL / Goran Kovacic/PIXSELL

Ispred Inine rafinerije u Urinju jutros je održan miran prosvjed radnika iz Rumunjske koji su zatražili hitnu isplatu zaostalih plaća. Rumunjski radnici angažirani kao podizvođači na velikom projektu modernizacije riječke rafinerije ostali su bez zarađenog novca nakon što im je austrijska tvrtka, kojoj ih je iznajmila rumunjska agencija za zapošljavanje, nije isplatila posljednje dvije plaće. Iz Ine su naveli da kao odgovoran investitor, uredno ispunjavaju financijske obaveze prema glavnom izvođaču radova.

Oko 50 radnika iz Rumunjske koji na modernizaciji Rafinerije nafte Rijeka rade temeljem ugovora s rumunjskom agencijom za zapošljavanje IGW Proiecte International, za rumunjsku tvrtku koja je podizvođač, prosvjedovali su zbog neisplate dvije posljednje plaće.


Podizvođač radova na riječkoj Rafineriji nafte je rumunjska tvrtka JCR Christof Services.


Na mirnom prosvjedu ispred ulaza u riječku rafineriju u Urinju rumunjski radnici su upozorili na situaciju u koju ih je, kažu, dovela tvrtka Christof Industries Global iz Graza, koja ima financijskih poteškoća, tj. njena tvrtka kćer JCR Christof Services iz Rumunjske.

Radnici se ne žele vratiti u Rumunjsku dok im se ne isplate sve zaostale plaće, a ako im novac ne bude isplaćen spremni su, kažu, i na novi prosvjed.


Riječki odvjetnik Marko Hrstić, koji zastupa IGW, potvrdio je u telefonskom razgovoru Hini da su se radi financijskih poteškoća jednog od podizvođača, Christof Industries Global iz Graza, tvrtka IGW i brojni drugi podizvođači našli u teškoj financijskoj situaciji te da je IGW pred bankrotom.


- IGW je temeljem ugovora ustupio JCR Christofu više od 50 kvalificiranih radnika te im je ta tvrtka, kao poslodavac, dužna isplaćivati plaću, bez obzira plaća li mu naručitelj, rekao je odvjetnik Hrstić. 


Istaknuo je da je JCR Christof do sada već dužan IGW-u oko 700 000 eura, te da JCR Christof nije isplatio naknade za radnike za kolovoz, rujan i listopad, a da je IGW isplatio radnicima dio plaća iz svojih sredstava, ali je ostao dužan još dvije plaće.


Hrstić je još rekao da je IGW prošlog tjedna obavijestio INA-u i glavnog izvoditelja radova tvrtku KT- Kinetics Techonology iz Rima o situaciji i pozvao ih na žurno rješavanje problema.

Iz Ine su nakon prosvjeda rumunjskih radnika naveli kako Ina ni na koji način nije odgovorna za rješavanje njihovih problema.


- U povodu prosvjeda radnika tvrtke IGW, podizvoditelja tvrtke Christof, koja je podizvođač glavnog izvoditelja radova na projektu, talijanskog KT-a, želimo vas obavijestiti da INA ni na koji način nije odgovorna za rješavanje njihovih problema, priopćeno je iz Ine. 


Ističu da INA, kao odgovoran investitor, uredno ispunjava financijske obaveze prema glavnom izvođaču radova te očekuje da se novonastala situacija riješi u što je moguće kraćem roku. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!