Strane jagode na tržnicama, skromna berba u Vrgorcu

14.04.2023.

21:02

Autor: Marisabel Majić/Regionalni dnevnik/Dominik Strize/HRT/A.V.

Jagode na tržnici

Jagode na tržnici

Foto: HTV / HRT

Pojavile su se prve jagode na tržnicama. Iako piše da su domaće, riječ je većinom o uvoznima koje se prodaju pod domaće. Dolaze iz Grčke, a cijena jednog kilograma je 4 eura. 

Jagode se najviše uvoze iz Grčke, Španjolske i Turske. Gospođa Ivana Marušić prodaje na zagrebačkoj tržnici Utrine. Priznaje nam, domaćih jagoda još nema. A većina kupaca ne želi kupovati uvozno.

Kako prepoznati zagrebačku jagodu?


- Domaća jagoda ima posebni sjaj, peteljka je zelene svježe boje, dok je uvozna jagoda uvenula peteljka, već je počela tamniti. Domaću jagodu možemo prepoznati po mirisu jer ima puno intenzivniji miris, objašnjava predsjednik Udruge uzgajatelja jagoda Grada Zagreba Davor Jurić.

Prve domaće jagode mogu se očekivati u svibnju. Cijena će biti od 6 do 8 eura po kilogramu.


Počela berba jagoda u Vrgorcu, ali u skromnim količinama


Počela je berba jagoda u Vrgorcu, ali u jako skromnim količinama. 

- U Vrgorcu je stidljivo počela berba jagoda. Ove jagode koje se nalaze na tržnicama u gradovima Hrvatske, to su male količine. Svim potrošačima mogu reći da to jesu jednim dijelom vrgoračke jagode, ali u nekim situacijama postoje manipulacije gdje se pod našim prodaju jagode iz uvoza, za HRT Dnevnik rekao je Milan Franić, predsjednik Udruge "Vrgoračke jagode". 

Franić je kazao da se sada na hrvatskom tržištu može naći mala količina domaćih jagoda. 


-  Ovo toplo vrijeme par dana je uvjetovalo da jagoda dođe malo ranije nego inače kada bi dolazila krajem travnja, dodao je.


Prava berba kreće za desetak dana


Prava berba jagoda kreće za desetak dana i cijena će biti nešto niža nego što je sada. 

- Cijenu diktira tržište, mi na to ne možemo utjecati. Ona ima svoju cijenu zato što je to sada prvi proizvod koji dolazi na tržište. Kupci mogu birati hoće li jesti domaću ili uvoznu jagodu. Za nekih desetak dana očekujemo veće količine jagode na hrvatskom tržištu koja će biti ispravno deklarirana kao i ove sada. 

28. travnja u Vrgorcu se održava Dan vrgoračkih jagoda.  

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!