07:00 / 13.12.2021.

Autor: Ivica Grudiček/Igor Ahmetović/Plodovi zemlje/P.F./HRT

Ptičja gripa u Hrvatskoj: Prijeti li nestašica mesa peradi?

Perad u zatvorenom prostoru zbog ptičje gripe

Perad u zatvorenom prostoru zbog ptičje gripe

Foto: Plodovi zemlje / HRT

Na nekoliko lokacija u Hrvatskoj proteklih je tjedana utvrđena ptičja gripa. Kako bi spriječilo širenje te iznimno opasne bolesti Ministarstvo poljoprivrede pozvalo je sve vlasnike peradi da provode stroge preventivne mjere i perad obvezno drže u zatvorenim nastambama. Da je situacija ozbiljna svjedoče i informacije iz susjedne Mađarske - zbog prodora virusa jedna velika klaonica gusaka je zatvorena, a dvjestotinjak ljudi ostalo je bez posla. 

Proljeće i jesen je doba selidbi ptica u tople krajeve. Neke vrste poput velikih labudova koje su novinari HRT-a zatekli kod Preloškog jezera nisu prave selice već jednostavno traže nezaleđene površine. No upravo su oni najčešći prijenosnici ptičje gripe.

- Dolaskom hladnijeg zraka sa Sibira ptice vodarice se sele na jug i sa sobom nose virus, one su prirodni rezervoari bolesti, u kontaktu s domaćom peradi prenose zaraznu bolest, virus, i tako naša perad obolijeva, objasnio je veterinar Boris Galinec.

Još je našim poljoprivrednicima u lošem sjećanju zima 2017. godine kad je zbog pojave te bolesti perad morala biti u zatvorenome. Negodovali su poljoprivrednici ali su naredbu - poštivali.

- Tu su kokoši, za sad sam ih zatvorio jer ne smiju biti vani. No problem je u tome da samo hranu koju tu dobe i  onda nesu manje jaja, rekao je Vladimir iz Tužnog koje su posljedice zatvaranja kokoši.

- To je jedna od mjera koja se poduzima da se spriječi širenje pojava bolesti na nekim područjima. Bit je svega toga da životinje ne dođu u kontakt, naša domaća perad sa divljim pticama. Rezervoar zaraznih bolesti su močvarice i divlje patke, rekao je u zimu 2017. godine veterinarski inspektor Krunoslav Kovačić.

Slike koje su tada dolazile iz Križnice i okolice Zagreba prestrašile su proizvođače, no nažalost - ponavljaju se i danas. Visoko patogena influenca ptica pojavila se u Sisačko-moslavačkoj, Splitsko-dalmatinskoj i Međimurskoj županiji.

Ptičja je gripa tako nedavno potvrđena kod uginulog labuda na Dravi u Međimurju. Odmah su provedene stroge biosigurnosne mjere da ne bi došlo do doticaja domaće peradi s divljim pticama.

Obiteljska gospodarstva ništa ne prepuštaju slučaju. Orehovci na šest farmi u Velikom Bukovcu imaju stotinjak tisuća komada peradi - odmah su sve zatvorili, uz strogu kontrolu.

- Mi već unatrag tri tjedna do mjesec dana svu perad koju smo držali vani na otvorenom, zatvorili smo u objekte i oni nemaju pristup vanjskoj ispaši, istaknuo je Juraj Orehovec iz Velikog Bukovca.

No u naselju Staro Pračno u Sisačko-moslavačkoj županiji perad je usmrćena - sve kako bi se zaustavilo širenje virusa.

- Vidjeli smo i sami da se perad na mjestu gdje se bolest pojavila usmrćuje, to je radijus oko 3 kilometara. Perad mora biti u zatvorenom, bez ikakvog doticaja s divljim pticama, svi koji idu u ta područja moraju imati maske, dezinfekciju, naglasio je Inoslav Brkić, ravnatelj Zavoda za javno Zdravstvo Sisačko-moslavačke županije.

Stoga ne začuđuje zabrinutost proizvođača. Proboj virusa u farme bio bi za njih - koban.

- Po zakonu se suzbija jedino klanjem peradi, nema liječenja, vrlo se lako širi s gospodarstva na gospodarstvo i uzrokuje velike štete, navodi veterinar Boris Galinec.

A varaždinsko gospodarstvo uvelike ovisi o proizvodnji hrane i peradarstvu. Iz Vindije nam šalju priopćenje u kojem ističu da poštuju sve preventivne mjere. Sama proizvodnja se odvija u zatvorenim objektima, gdje je u potpunosti onemogućen ulaz pticama, a cijele farme su štićene zaštitnim ogradama, dezinfekcijskim barijerama, s obavezom korištenja zaštitne odjeće i obuće za sve zaposlenike, ističu u Vindiji.

Na pitanje misli li da će se tržište uzdrmati jer pandemija traje, a sad još i ova ptičja gripa Juraj Orehovec iz Velikog Bukovca smatra da će Božić definitivno biti malo poremećen.

- Bit će manje pataka, vidjet ćemo kako će se odraziti na tržištu, vjerojatno i na cijenu, ali bit će dovoljnih količina za Božić, rekao je.

Iz ministarstva poljoprivrede kažu da panike nema, ali opez i kontrole su nužni.

- Stroge su mjere kontrole na ugroženom području, najprije u krugu od tri kilometara, zatim i na dodatnom od 10 kilometara, kontrole su svakodnevne, klinički pregledi se vrše, izjavila je ministrica poljoprivrede Marija Vučković.

Srećom, za sada novih utvrđenih slučajeva ptičje gripe nema.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!