Pudić: Cijena plina nakon travnja sigurno će porasti

12.10.2021.

09:16

Autor: Studio 4/IMS/M.B./HRT

Dalibor Pudić, predsjednik Hrvatske stručne udruge za plin

Dalibor Pudić, predsjednik Hrvatske stručne udruge za plin

Foto: HTV / HRT

Dalibor Pudić, predsjednik Hrvatske stručne udruge za plin, rekao je u Studiju 4 HTV-a da bi se povećanjem cijena plina povećao broj energetski siromašnih kućanstava te da bi u tom slučaju država sigurno trebala pomoći. 

Je li vrijeme da država uskoči sa smanjenjem trošarina?


- Što se tiče divljanja cijena unazad šest mjeseci - 120 eura po MWh prošli tjedan, možemo reći da dolazi do korekcije cijene u zadnjih tjedan dana i ona je ispod 90 eura. Ono što čeka građane je već pojašnjeno, a to je da cijena plina za građane ne bi trebala ići gore do 1. travnja. Uzmemo li o ubzir da će ova cijena ostati, došlo bi do povećanja od 50-ak posto na krajnju cijenu plina što bi svakako bio udar za krajnje potrošače. U tom bi slučaju trebalo pomoći onima koji nemaju dovoljno sredstava za platiti - kućanstvima koji spadaju u energetsko siromaštvo. U Europi je danas 20-ak posto energetski siromašnih kućanstava, a ako bi ova cijena plina ostala, to bi sigurno povećalo broj energetski siromašnih kućanstava, rekao je Pudić.


Hoćemo li imati dovoljno plina ove zime?


- Sigurno će ga biti dovoljno, a one države koje ga mogu platiti, više će ga imati. Činjenica je da će plina biti dovoljno, kazao je.


Zašto su energenti tako naglo poskupljeli?


- Na konačnu cijenu utječe tržište. Potražnja je u prvom kvartalu ove godine bila veća zbog hladnije zime. To su proizvođači iskoristili i povećali su cijenu. S druge strane, u drugom kvartalu bila je povećana potrošnja zbog prelaska s ugljenih elektrana na plin - to je jedan od smjerova tranzicije prema niskougljičnoj Europi, no to će imati za posljedicu veću potražnju prema niskougljičnim fosilnim gorivima kao što je plin, i za povećanje cijena. Treća stvar je i plinovod Sjeverni tok koji će se uskoro pustiti u funkciju, tako da bi Rusi počeli vraćati uloženu investiciju, rekao je Pudić. 


Trebali Hrvatska početi razmišljati o povećanju proizvodnje tekućeg plina i nafte?


- Trebamo iskoristiti sve resurse koje imamo, ali po konkurentnim cijenama. Ali kada je u pitanju sigurnost opskrbe, više nije u pitanju cijena  - sredstva se moraju naći za energent. Moramo iskoristiti sve resurse - i plin, i naftu i obnovljive izvore energije, pa i nuklearku Krško, odgovara Pudić.


Renta stakleničkih plinova?


- Bez veće cijene energije neće se postići ni energetska učinkovitost. Želimo li postići neutralnost i očuvati okoliš, moramo razmišljati o plaćanju emisije za sve proizvode, ne samo za velike proizvođače već i za krajnje potrošače, kazao je Pudić.


Napominje da svi koji plaćamo električnu energiju plaćamo i za emisiju Co2, te da se danas grijanje na struju ne isplati, osobito ako se radi o velikoj količini.


- Plin je značajno jeftiniji energent i vjerojatno će ostati tako, dodao je.


EU ima plan ukinuti grijanje na plin do 2050. godine


- EU je isto tako svjestan da taj plan ne mogu ispuniti jer su investirali i u LNG-terminal i u Sjeverni tok. Neutralnost je može postići i podizanjem većih šumskih površina koje će neutralizirati emisiju Co2. Želimo li ostvariti tranziciju u kraćem periodu dogodit će se cijena od 120 eura po MWh i onda se nitko neće grijati i imat ćemo i do 50% energetski siromašnih. Energetsko siromaštvo je dio cijele Europe, ne samo Hrvatske. Budemo li podizali neutralnost većim cijenama plina, mislim da ćemo imati više štete nego koristi, smatra Pudić.

Grijanje na plinske bojlere


- Činjenica je da će se u budućnosti koristiti zajedničke kotlovnice i to za zgrade s više stanova. Tome se treba prilagoditi i plinska infrastruktura. Danas se proizvodi oprema koja iz mješavine vodika i prirodnog plina proizvodi toplinsku energiju. Velike zgrade s 200-300 stanova prelazit će na toplinsku mrežu, a toplina će se proizvoditi iz viškova, obnovljivih izvora energije, iz visokoučinkovite kogeneracije na plin i slično, rekao je Pudić.


Subvencioniranje cijene?


- Siguran sam da će do poskupljenja doći, ali ne mogu reći koliko. To ćemo vidjeti nakon 4. mjeseca, ali činjenica je da se cijena neće vratiti na 15 ili 20 eura, za sljedeću godinu će biti nešto viša nego u zadnjih par godina, kaže Pudić.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!