SSSH pozvao Vladu da preuzme odgovornost i smanji trošarine na gorivo

12:39 / 12.10.2021.

Autor: P.F./Hina

Poskupjelo gorivo

Poskupjelo gorivo

Foto: Dnevnik / HRT

Savez samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH) pozvao je Vladu da hitno donese mjere koje će ublažiti negativan utjecaj povijesnog poskupljenja goriva na gospodarstvo i standard građana te spriječiti još veću ukupnu inflaciju.

- Rast cijena goriva prati i rast cijena transporta, hrane i stanovanja, što predstavlja snažan udar na građane, koji sve teže spajaju kraj s krajem, u državi u kojoj više od pola milijuna građana ima plaću nižu od 6000 kuna, upozorio je SSSH.

Trošarine i PDV prema podacima tog sindikata čine oko 60% cijene goriva uz čiji rast cijena rastu i prihodi države od PDV-a pa je u takvim okolnostima, zaključuju, sasvim racionalno i opravdano tražiti smanjenje trošarina. Ocjenjuju da smanjenjem trošarina ne bi došlo do znatnijeg gubitka prihoda države.

Upozoravaju da opći rast cijena počinje predstavljati ozbiljan makroekonomski poremećaj, neodrživ za gospodarstvo, a uz to povećava rizik od siromaštva za golem broj građana koji već hodaju po rubu egzistencije te snažno upozorava na potrebu povećanja plaća kako bi se ublažio udar na građane i očuvao postojeći standard.

- Hrvatskoj treba odgovorna Vlada koja zna upravljati kriznim situacijama i sad je trenutak da pokaže je li tome dorasla, poručio je SSSH.

Na dan kada je cijena goriva u Hrvatskoj narasla na najviši iznos u povijesti pitaju do kad Vlada misli izbjegavati odgovornost i svojim nedjelovanjem ugrožavati svoje građane siromaštvom te što se mora dogoditi i koliko gorivo mora poskupjeti da Vlada reagira.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!