Pupić Bakrač ponovno prozvao vlasnike tunogojilišta za niz nepravilnosti

11.02.2022.

23:22

Autor: Žana Morović Rudić, Zrinka Perić, Iva Vukadin/Dnevnik3/HRT

ilustracija

ilustracija

Foto: HRT / HRT

Ribarski inspektor i zastupnik u zadarskom gradskom vijeću Marko Pupić Bakrač ponovno je prozvao vlasnike tunogojilišta za niz nepravilnosti u uvozu i uzgoju plavoperajne tune. Resorno ministarstvo odbacilo je njegove tvrdnje da se upleće u rad inspektora i pogoduje uzgajivačima tune.


Marko Pupić Bakrač već mjesec dana proziva uzgajivače tuna zbog uvoza iz Libije bez papira. Tvrdi i da se na tunogojilištima protuzakonito iskrcava sitna plava riba.

- Zahtjev za stavljanje libijske tune u kaveze uopće nije podnesen. Nakon što je tuna zaklana izdano je odobrenje da se ona stavi u kaveze. To je nonsens – tvrdi Marko Pupić Bakrač, viši ribarski inspektor u Upravi ribarstva Ministarstva poljoprivrede.

Pravni zastupnik uzgajivača Ivo Farčić tvrdi da su pretovar tuna, uz naše inspektore, nadzirali i predstavnici europskog sektora za ribarstvo i ICCAT-a.

- Gospodin Pupić Bakrač nastavlja iznositi neistine. On to ne radi iz političkih razloga nego da netko od toga ima i koristi – kaže Ivo Farčić, odvjetnik TD-a Jadran Tuna d.o.o. i Pelagos net farme d.o.o.

Pupić je pred zadarskim novinarima i danas tražio ostavku ministrice poljoprivrede Marije Vučković. Tvrdi da pogoduje uzgajivačima tune te instruira inspektore te da riskiramo sankcije Europske komisije koja je već opomenula Hrvatsku zbog prometa te ribe. Ministrica to opovrgava.

- Revizija EK koja je bila vezana za plavoperajnu tunu je bila 2019. godine. Ona ne govori o nepravilnostima uzgajališta, ona govori o nedostacima u našem kontrolnom sustavu. Sustav se unaprijedio – kaže ministrica.

I dok inspektor Pupić Bakrač najavljuje da će sve što zna o nezakonitom poslovanju prijaviti Međunarodnoj komisiji za zaštitu tuna - ICCAT-u, ministrica najavljuje novi sudski postupak protiv inspektora jer nanosi štetu Državnoj upravi i hrvatskoj akvakulturi koja posljednjih godina ima dobru stopu rasta.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!