"Mariupolj još nije pao", kruži navodna snimka raketirane krstarice Moskva

18.04.2022.

07:53

Autor: Alenka Marina/HTV/IMS

"Mariupolj još nije pao", kruži navodna snimka raketirane krstarice Moskva

"Mariupolj još nije pao", kruži navodna snimka raketirane krstarice Moskva

Foto: Alexander Ermochenko/Screenshot / Reuters/Twitter

Mariupolj još nije pao, rekao je ukrajinski premijer. Gotovo dva mjeseca branitelji Mariupolja pokušavaju spriječiti da ga Rusi zauzmu. Prema posljednjem izvještaju, ukrajinske snage drže uporište u čeličani i još neke dijelove grada. Istodobno Rusija tvrdi su ga njezine snage potpuno zauzele. Ukrajinska novinska agencija objavila je da su građani Luhanska pozvani na hitnu evakuaciju. 

Galerija
Na ulicama Mariupolja, skupine tijela poredane su ispod šarenih deka, okružene polomljenim drvećem i spaljenim zgradama., Foto: Alexander Ermochenko/Reuters
Mariupolj, Foto: Alexander Ermochenko /REUTERSMariupolj, Foto: Alexander Ermochenko /REUTERSMariupolj, Foto: Alexander Ermochenko /REUTERSMariupolj, Foto: Alexander Ermochenko /REUTERSMariupolj, Foto: Alexander Ermochenko /REUTERSMariupolj, Foto: Alexander Ermochenko /REUTERSMariupolj, Foto: Alexander Ermochenko /REUTERSMariupolj, Foto: Alexander Ermochenko /REUTERSMariupolj, Foto: Alexander Ermochenko /REUTERS

Središte Mariupolja potpuno je razrušeno. Posvuda leže tijela. U gradu koji je većim dijelom u rukama ruske vojske, u jezivim uvjetima i dalje je više od 100 tisuća ljudi.

Irina, stanovnica Mariupolja, novinarima je ispričala priču o majci djevojčice koja je otišla u trgovinu i nestala.

- Ne znamo gdje je... Došli smo pokupiti preostale stvari... Ne znam što ćemo. Kći je u samoproglašenoj Narodnoj Republici Doneck. Možda ćemo se tamo pokušati preseliti - opisala je tragičnu situaciju.

Prilazi gradu u potpunosti su zatvoreni. Izdaju se propusnice bez kojih se od danas više neće moći kretati. Ruska vojska je najavila da će svi punoljetni muškarci biti podvrgnuti posebnim provjerama te biometrički skenirani. Oduzet će im se mobiteli.

- Ne, (grad) još uvijek nije pao. Još uvijek postoje naše vojne snage, naši vojnici, borit će se do kraja. A za sada su još uvijek u Mariupolju - rekao je ukrajinski premijer Denis Šmihal.

Borbe su preseljene na jugoistok grada gdje ukrajinski vojnici još imaju djelomičnu kontrolu te na prostore Azovstala - jedne od najvećih svjetskih čeličana. Prostire se na 11 četvornih kilometara i prepuna je podzemnih tunela. U njima je navodno oko 800 boraca bataljuna Azov, navodno dobro opskrbljenih oružjem.

Zauzimanje Mariupolja, glavne luke u regiji Donbas, omogućilo bi Rusima povezivanje teritorija koji drže proruski separatisti na istoku s krimskom regijom Krim koju je 2014. anektirala Moskva.

- Ruske trupe se spremaju za ofenzivnu na istoku Ukrajine, žele doslovno dokrajčiti i uništiti Donbas, uništiti sve što je donijelo slavu ovoj industrijskoj regiji. Uništavaju Mariupolj, žele zbrisati s lica zemlje i druge gradove...- rekao je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski, dodavši: "Zahvalni smo onima koji pomažu, a oni koji imaju oružje i streljivo koje nam treba, moraju znati da o njima ovisi i sudbina ove bitke."

Društvenim mrežama kruži navodna snimka raketirane krstarice Moskva. Glavni brod ruske ratne flote, čini se, pogođen je s tri ukrajinske rakete. Poginulo je najmanje 40 mornara, nekoliko je nestalo, a puno ih je ranjeno, izjavila je za europsko izdanje Novaja Gazeta majka jednog od preživjelih mornara. U trenutku eksplozije krstarice na njemu je bilo više od 500 mornara i časnika.

Harkiv, drugi najveći ukrajinski grad, i jučer je bio raketiran. Pogođene su stambena višekatnica i jedna od bolnica. U napadu je oštećen i obližnji vrtić. Prema prvim podacima, pet je osoba poginulo, a oko 14 je ozlijeđeno.

Gradonačelnik poziva sve građane da pronađu sigurna skloništa, u protivnom najbolje je da napuste grad.

- Čak ni dani koji su kršćanima sveti nisu razlog da neprijatelj smanji bombardiranje Harkiva... Premještamo ljude na manje opasna mjesta jer u gradu više nema potpuno sigurnih mjesta... Pozivam sve one koji žive pod beskrajnim bombardiranjem da odu. Naši volonteri će vam pomoći u tome - poručio je gradonačelnik Harkiva Igor Terehov.

Bankrot Rusije izazvat će hiperinflaciju ali i bankrot Europe, tvrdi Dmitrij Medvedev, bivši ruski premijer i zamjenik predsjednika ruskog Vijeća sigurnosti. Smatra da financijski sustav Unije nije toliko stabilan da bi mogao izdržati sankcije koje su uveli Rusiji.

Jučer je prvi put od početka ruske invazije 24. veljače, u Ukrajinu je ušlo više ljudi nego je napustilo zemlju.

Prema podacima UN-a iz Ukrajine u posljednjih mjesec i pol otišlo više od pet milijuna osoba.

Pogledajte prilog Alenke Marine:

video thumb

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!