Razina procijepljenosti dovodi u pitanje turističke planove

03.02.2022.

07:00

Autor: Ivica Đuzel/Dnevnik/IMS/HRT

Manje turista

Manje turista

Foto: Ilustracija / Shutterstock

Uz nova pravila o trajanju EU digitalnih potvrda, na snazi su i nove preporuke za organizaciju putovanja. Epidemiološka karta, kada je riječ o Hrvatskoj, ne budi optimizam. Ranu predsezonu, čini se, i ove godine možemo zaboraviti.

U Dalmaciji nema turista, ali zato Hrvati putuju. Kroz zračnu luku u Splitu u siječnju je prošlo oko 20 tisuća putnika, tri puta više nego lani. Ljetni red letenja stupa na snagu posljednjeg vikenda u ožujku. Zasad na ranu predsezonu nitko ne računa.

- Najave za predsezonu su loše, skoro nikakve, nešto malo sramežljivih upita ali nikakvo definirano rezerviranje, kaže predsjednica Hrvatske udruge obiteljskog smještaja Barbara Marković.

Srednjoj Dalmaciji nikako ne idu na ruku epidmiološke karte. Najava uvođenja još jednog kriterija za europsku COVID kartu, a to je razina procijepljenosti u državi, dovodi u pitanje, barem za sada, naše turističke planove. Srednja Dalmacija nije ni blizu 60 posto, dok Spaladium Arena zjapi prazna.

- Situacija nije baš bajna, većina se nije cijepila i brojke su nedovoljne da bi se očekivao neki veći iskorak u sezoni, dodaje Marković.

Booking kao i lani, stoji

Loše je to što se opet otkazuju i najveći turistički sajmovi u Njemačkoj, koja nam je od presudne važnosti, i to onaj u Muenchenu, gdje je Hrvatska trebala biti zemlja partner. Booking, jednako kao i lani u ovo vrijeme, stoji.

- Logična je paralela s prošlom godinom gdje se usporio kompletan booking. Tako se usporio i sada u prvom mjesecu. Očekujemo da će se kroz slijedećih nekoliko mjeseci ponovno povećati, da sve bude kako treba, nada se direktor TZ-a Splitsko-dalmatinske županije Joško Stella

Unatoč lošem ozračju hotelijeri ne odustaju od najave otvaranja. Jedan makarski hotel ima najave dolaska nešto grupa iz Austrije i Njemačke i prije Uskrsa. Planiraju startati u ožujku nadaju se da dolasci neće biti stornirani, kaže direktorica Marina Josipović

Tek oko Uskrsa moglo bi biti više gostiju u Dalmaciji, privatni će smještaj, čini se, ponovno čekati ljeto. Opet se očekuje navala, a struka apelira da se cijene za vrhunac sezone ne mijenjaju.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!