Razvojni sporazum za sjeverozapadne županije vrijedan 15 milijardi kuna

19:04 / 27.12.2021.

Autor: Sara Badžek, Danijela Bratić-Herceg/Dnevnik/HRT/IMS/V.G.

Plenković potpisao Razvojni sporazum za prostor sjeverozapadne Hrvatske

Plenković potpisao Razvojni sporazum za prostor sjeverozapadne Hrvatske

Foto: Vjeran Zganec Rogulja / PIXSELL

Podizanju kvalitete života građana u pet sjeverozapadnih županija- trebala bi pridonijeti realizacija Razvojnog sporazuma vrijednog više od 15 milijardi kuna. Očekuje se da će taj novac osigurati provedbu niza projekata - od zdravstvenih, energetskih i prometnih do turističkih i obrazovnih.

Zapušteni Arboretum Opeka u Vinici ne bi tako lako mogao biti revitaliziran da nije razvojnog sporazuma. To je samo jedan od 38 projekata za koje je predviđeno 15 milijardi kuna.

- Dajemo puno podršku našim sveučilištima u izgradnji sveučilišnog kampusa FOI-ja vrijednosti 186 mlijuna kuna te Sveučilištu Sjever u izgradnji stem centra vrijednosti 32 milijuna kuna. Kada sve to zbrojimo, radi se o projektima u vrijednosti od oko milijardu i pol, rekao je Anđelko Stričak, varaždinski župan.

Na potpisivanju sporazuma u Varaždinu - premijer Andrej Plenković u pratnji brojnih ministara.

- To je sporazum za cijelo razvojno desetljeće sjeverne Hrvatske, ali i za razvoj cijele Hrvatske. Korištenje nacionalnih sredstava i europskih sredstava te sredstava javnih poduzeća bit će prioritet u sljedećem razdoblju. Očekujem da se bilo po prioritetima za svaku od ovih pet županija ili zajedničkim projektima za sve njih kroz nekoliko godina osjeti ta poboljšana kvaliteta života i ulaganja, rekao je Plenković.

Prosjek razvijenosti ovih pet županija, u odnosu na prosjek Europske unije, je između 41 i 57 posto.

- Promatram kao jednu priliku, priliku koju ćemo znati iskoristiti jer smo predložili projekte u gotovo svim segmentima društva kako bismo građanima omogućili kvalitetniji život i bolju infrastrukturu, rekao je Matija Posavec, međimurski župan.


- Mi smo se nekako pozicionirali prema medicinskom turizmu - naše dvije specijalne bolnice, Specijalna bolnica za medicinsku rehabilitaciju Krapinske toplice kao i Nacionalni centar za liječenje srca i mozga, vrijednost projekta je 380 milijuna kuna, rekao je Željko Kolar, krapinsko-zagorski župan.

Većina projekata trebala bi se realizirati u sljedećih deset godina. Posebno je u fokusu prometna povezanost.

- Ono što je važno da smo proteklih mjesec dana u intenzivnoj suradnji sa županima identificirali da su to projekti u segmentima dominantno prometa i mobilnosti kako unutar samih županija, tako i onih projekata koji povezuju županije međusobno, a i s glavnim prometnim pravcima RH, rekla je Nataša Tramišak, ministrica regionalnoga razvoja i fondova EU.

Na popisu projekata jest i onaj s kojim je sve počelo prije četiri godine - brza pruga od Međimurja, preko Varaždina i Zagorja do Zagreba.

A razvoju sjevera Hrvatske trebala bi pridonijeti i ulaganja u varaždinsku Opću bolnicu. 74 milijuna kuna vrijednu novu zgradu dnevne bolnice i objedinjenoga hitnog bolničkog prijma, koja će uskoro biti otvorena, obišao je ministar Vili Beroš. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!