Sajamski dan: prodaja suvenira na Veliku Gospu ide odlično

15.08.2023.

17:11

Autor: Anita Bartolović/Regionalni dnevnik/HRT/IMS/B.B.B.

Kako bi se osiguralo nesmetano održavanje manifestacija u kolovozu te pomoglo obrtnicima i trgovcima, u Varaždinu su blagdan Velike Gospe te iduće dvije nedjelje proglašeni danima javnih manifestacija. Time je na te dane omogućena prigodna prodaja na kioscima, štandovima i sličnim mjestima. I Pula je odlučila pomoći malim obrtnicima i poduzetnicima iz sektora trgovine te je sajamskim danima proglasila današnji blagdan i sve nedjelje do kraja rujna.

Nakon mise, obilazak štandova i kupnja barem neke sitnice. Tradicija je to na proštenju u varaždinskom Biškupcu gdje štandovi s prigodnom prodajom ni ovaj put nisu izostali.

- Proglasili smo Veliku Gospu sajmenim danom tako da naši ljudi na proštenju u Biškupcu ne bi slučajno imali problema, oni koji prodaju na štandovima, rekao je zamjenik varaždinskog gradonačelnika Miroslav Marković.

Iz godine u godinu sve ih je manje. No sretni su da mogu prodavati i zaraditi.

- Sve se to polako gasi. Mi smo još ti koji radimo, mladih više tu nema. Teško bi bilo da ne radimo po tim vjerskim blagdanima, ustvrdila je Valerija Levatić.

- Nama je zapravo tu onda da mi oplodimo naš rad i da imamo dalje. Normalno, treba državi poreza platiti, sve ostalo, a i treba nama plaće dati, nadovezala se Valentina Gladović-Nedić, svjećarsko-medičarska obrtnica.

Potražnja postoji, ali ne u svim gradovima


Kupaca ima. Više za medenjake, manje za igračke. 

- Pa to je tradicija, za medenjake i za medovinu za doma. Jer pošto je danas veliki svetak, moramo se onda malo počastiti uz fini ručak, rekao je jedan od posjetitelja.

- Nekad je to bilo puno više toga i normalno svi smo naučeni na te štandove. A evo, nažalost, sve ih je manje, dodao je drugi.

U Puli danas također sajamski dan. No, obrtnici i poduzetnici nisu baš iskoristili prigodu za prodaju na otvorenom. Građani iznenađeni, ali ne previše.

- Ne moram ići. Nije nužno da idem. Ako ima prilika, idem. Evo idem sad na tržnicu kupiti komad lubenice, rekao je kupac u potrazi.

- Samo se trebamo malo naviknuti, zato što ustvari ako dobro isplaniramo sve, možemo kupiti unaprijed. Dakle, malo smo se razmazili time što mislimo da trebamo svaki dan kupovati, ustvrdio je drugi.

U kojoj će mjeri obrtnici i poduzetnici iskoristiti mogućnost prodaje na otvorenom nedjeljama sve do kraja rujna, pokazat će vrijeme.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!