Revolucija u dostavi hrane; svježe, lokalno i ekološki – sve u jednom danu

21.04.2025.

07:02

Autor: Sanjica Kos-Bojanić/I.Z./Dnevnik/HRT

Zahuktava se proizvodnja povrća, plastenici i polja pune presadnicama, a neke ovosezonske kulture već stižu do potrošača. Prema konceptu "od polja do stola u jednom danu" - obitelj Iličić povrće ujutro bere, a poslijepodne dostavlja kupcima - najviše u Zagrebu i okolici. 

Uz vlastito povrće koje imaju tijekom cijele godine, u svoj su kratki lanac opskrbe uključili i druge OPG-ove.

Obitelj Iličić iz Zagreba svoj je gradski stil života zamijenila seoskim.

Mrkva ubrana u prijepodnevim satima u Svetom Petru Čvrstecu pokraj Križevaca, na gospodarstvu obitelji Iličić za nekoliko sati stići će do stola kupca u Zagrebu.

- Preko 60 kultura to se sad razvilo na voćke, na ljekovito bilje, začinsko bilje, od povrtlarskih kultura barem 50 kultura, imamo šest i pol hektara od toga je šest tisuća kvadrata pod plastenicima, rekao je Željko Iličić, OPG Biomara, Sv. Petar Čvrstec.

Poljoprivredno imanje zbog kojeg su Željko i Jasminka prije 18 godina napustili svoje dobro plaćene poslove u velikim korporacijama, danas nije samo proizvođač više desetaka tona svježeg povrća na godinu nego i predvodnik povezivanja manjih proizvođača u kratkom lancu opskrbe.

- Inovacija ovog kratkog lanca opskrbe je to što ne okuplja proizvođače istih proizvoda, nego različitih i onda je to krajnjem kupcu interesantno što može kupiti različite proizvode na istom mjestu, poručio je Petar Fabjan, OPG FABJAN Križevci. 

Proizvodi moraju biti ekološki proizvedeni jer i gospodarstvo obitelji Iličić na godinu po načelima biodinamičkog uzgoja proizvede oko 70 tona povrća.

- Ideja je da dostavljamo i proizvode drugih proizvođača, tako da pet proizvođača ne mora dostavljati, već jedan dostavlja za sve, naglasio je Iličić.

Kratki lanci opskrbe i za proizvođače i potrošače imaju mnoge prednosti, ali i nedostataka.

- Kratki lanac opskrbe se računa 60 kilometara, nigdje ne piše kojih 60 kilometara cestom, vlakom, zračne linije, mi bismo po današnjem mogli dostavljati u Dubravu, ali ne već u centar Zagreba, dodao je Fabjan.

Propise treba dotjerati, i učvrstiti kariku koja nedostaje u lancu opskrbe.

- Imamo platformu koja objedinjuje narudžbe kupaca, naše Inpute u smislu dostupnosti proizvoda, koja može pratiti dostavu koja može javiti kupcu u koliko sati će mu biti dostava, naglasila je Jasminka Iličić, OPG Biomara, Sv. Petar Čvrstec.

Kratki lanci opskrbe najviše koriste domaćim proizvođačima i potrošačima.

Kupuju lokalno, od poznatih proizvođača, a ekološki otisak koji zajedno ostavljaju manji je nego kod uvoznog povrća.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!