Križevci štede energiju, a žele postati energetski neovisan grad

15.10.2022.

07:02

Autor: Sanjica Kos-Bojanić/Regionalni dnevnik/IMS/I.Z./HRT

U Svetom Martinu pokraj Križevaca postavlja se nova javna rasvjeta

U Svetom Martinu pokraj Križevaca postavlja se nova javna rasvjeta

Foto: Regionalni dnevnik / HRT

U pedesetak sela i prigradskih naselja oko Križevaca mijenja se javna rasvjeta. Jedan je to od projekata kojim u Križevcima nastoje uštedjeti energiju i ostvariti cilj da do 2030. postanu energetski neovisan grad. Za mještane to znači da se javna rasvjeta više neće gasiti u ponoć, nego će ulice biti osvijetljene cijele noći. 

U Svetom Martinu pokraj Križevaca postavlja se nova javna rasvjeta. Led svjetiljke postavljaju se i na stupove na kojima ih dosad nije bilo pa će tako i u ovoj nenaseljenoj ulici svijetliti cijele noći.

Ušteda energije s novom javnom rasvjetom, izračunali su u Gradu Križevcima, trebala bi biti do osamdeset posto. Postavit će oko 3600 novih LED svjetiljki i 64 ormarića javne rasvjete.

Zamjena javne rasvjete jedna je od mjera kojima Križevci nastoje postati energetski neovisan grad. U tijeku je projektiranje veće solarne elektrane jakosti šest i pol megavata.

- Na tehnološkom parku, a godinu dana i godinu dana kasnije i na samoj knjižnici postavili smo solarne elektrane koje su financirali sami građani njima se svake godine isplaćuje dio glavnice i to je ono što zovemo građanska energija i što želimo poticati u budućnosti, rekao je zamjenik gradonačelnika Križevaca Danijel Šaško.

Treću godinu zaredom Križevci sufinanciraju dokumentaciju i postavljanje solarnih elektrana na obiteljske kuće. Do sada se tom povlasticom koristilo šezdeset građana, a još osamdeset ih je u najavi.

Križevci imaju i Energetski ured, mjesto gdje građani mogu dobiti informaciju o mogućnostima uštede u svom domu i načinima njihovog financiranja. Sve češće građani otvaraju njegova vrata.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!