Ribari na rubu opstanka

25.10.2022.

19:46

Autor: Ivanka Bukulin Zlatović

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Hrvoje Jelavic / Pixsell

Vlada je odmrznula cijene goriva, što je posebno utjecalo na dizel koji je od danas drastično skuplji - za litru se izdvaja kunu i 14 lipa više. Osobito su time pogođeni cestovni prijevoznici. Već najavljuju da će dizati cijene svojih usluga. Na rubu opstanka su i brojni ribari i poljoprivrednici, iako je cijena plavog dizela zamrznuta na 8 kuna i 49 lipa. Često do dovoljnih količina ne mogu ni doći. 

I sa "zamrznutom" cijenom plavog dizela ribari su na rubu opstanka. 8 kuna i 49 lipa jednostavno je previše.  

- Idealno bi bilo 5 kuna da je gorivo - jer to je naš maksimum. A ovo sve priko je voda do grla. Gorivo je velika stavka, nekih 50 do 70 posto troška - dnevnog! A još imate tu amortizaciju, imate te i ljude, rekao je Mladen Klarin, profesionalni ribar iz Jezera, otok Murter. 

A do plavog dizela teško se dolazi. Neke crpke ograničavaju količine. 

- Jedno je da na benzinskim crpkama na kojima se poštuje odluka da plavi dizel košta 8,49 se ograničavaju količine koje je moguće kupiti, rekao je Petar Baranović, predsjednik Odbora za ribarstvo Hrvatske poljoprivredne komore.

Za to zna i ministrica.  

- Svi znamo da mjere ograničenja cijena se rade iznimno, rade se rijetko i to smo više puta naglasili. Ova su vremena takva da zahtijevaju iznimne intervencije od strane vlade, naglasila je Marija Vučković, ministrica poljoprivrede.

A eurodizel je skuplji kunu i 14 lipa. Sada stoji čak 13 kuna 44 lipe. Uz tako visoke cijene dizela, prijevoznici, kažu, neće moći poslovati, pa najavljuju poskupljenje prijevoza robe od 10 do 20%. 

- Mi smo sa zadnjim povećanjem goriva koje je bilo negdje na plafonu u srpnju, ja vjerujem da je otpalo jedno 20% hrvatskih prijevoznika, a pogotovo oni prijevoznici koji se bave doamćim transportom. Oni to jednostavno ne mogu istrpjeti,  rekao je Vladimir Jurčec, dopredsjednik Udruge hrvatskih cestovnih prijevoznika.

Cijene goriva budno se prate i u gradskim poduzećima. Zasad ne najavljuju poskupljenja.

- Ne donosimo odluke na temelju tjedan dana, nego ćemo pričekati i vidjeti trend, kakva će biti dugoročna politika Vlade oko toga, i onda ćemo vidjeti što taj novi inflatorni pritisak znači za gradske ustanove i gradska poduzeća. Ako će troškovi ovako drastično rasti, mi ćemo morati korigirati cijene, istaknuo je Tomislav Tomašević, zagrebački gradonačelnik.

Cijene litre dizela: Austrija 2,04 €, Češka 1,89 €, Italija 1,88 €, Slovačka 1,82 €, Hrvatska 1,78 €, Poljska 1,66 €, Slovenija 1,65 €, Bugarska 1,64 €, Mađarska 1,63 €.

Usporedimo li cijenu dizela u Hrvatskoj s onima u drugim europskim zemljama, skuplji toče u Austriji, Češkoj, Slovačkoj i Italiji. Jeftiniji je u Poljskoj, Sloveniji, Bugarskoj, Mađarskoj. 

- Sada je pustila slobodno formiranje, odnosno otpustila da tako kažem nekih derivata poput dizelskih goriva, da bi olakšala opet položaj distributerima. To je jedna kombinacija koja se može primjenjivati jedino je razumna u krizi, a mi smo doista u krizi kave nije bilo 48 godina u svijetu, rekao je Igor Dekanić, energetski stručnjak.

Skupi dizel ostat će na snazi 14 dana. 

- U ovom trenutku bez takvih intervencija Vlade, a to je bitno istaknuti, cijena i dizela i supera bi bila dvije kune skuplja nego što je sada, rekao je Branko Bačić, predsjednik Kluba zastupnika HDZ-a.

Do 8. studenog Vlada će odlučiti kako će se u budućnosti mijenjati cijene. 


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!