Riječki Autotrolej nabavio 32 nova autobusa za javni gradski prijevoz

15.02.2021.

14:06

Autor: HRT/Hina/D.D.

Autotrolej nabavio 32 nova autobusa, arhivska fotografija

Autotrolej nabavio 32 nova autobusa, arhivska fotografija

Foto: Goran Kovacic / PIXSELL

Riječko Komunalno društvo Autotrolej nabavilo je 32 nova autobusa, od kojih je sedam novih zglobnih, niskopodnih predstavljeno danas na Korzu. Svi novi autobusi u prometu će biti do kraja svibnja.

Kako je rečeno, svih sedam autobusa za javni gradski prijevoz marke je MAN Lions City, kapaciteta 143 putnika, ukupne vrijednosti 21,9 milijuna kuna.

Vozila su nabavljena u sklopu projekta "Jačanje sustava javnog prijevoza", a novac je osiguran putem mehanizma integriranih teritorijalnih ulaganja u sklopu urbane aglomeracije Rijeka iz kohezijskog fonda putem operativnog programa "Konkurentnost i kohezija".

Projekt obuhvaća modernizaciju postojećeg voznog parka, nabavu 32 nova autobusa, uvođenje informativnih zaslona na autobusnim stajalištima, postavljanje pametnih semafora na raskrižjima i izradu mobilne i internetske aplikacije za najavu dolaska autobusa.

Gradonačelnik Vojko Obersnel kazao je da je vrijednost projekta 81 milijun kuna, od kojih je nepovratnih 54,5 milijuna, a ostatak su osigurali Autotrolej, Grad Rijeka i Rijeka promet.

Direktor Autotroleja Alberto Kontuš rekao je da će uskoro u prometu biti i 10 minibus vozila Otokar Navigo, kapaciteta 47 putnika, a u prvoj polovini godine očekuje se prometovanje još pet solo prigradskih autobusa marke Iveco Crossway, kapaciteta 73 putnika.

Očekuje se i 10 solo vozila gradsko-prigradskog tipa, koja kao pogonsko gorivo upotrebljavaju stlačeni prirodni plin, marke Crossway Low entry Iveco, kapaciteta 76 putnika. Nabavom novih autobusa nastavlja se modernizacija voznog parka Autotroleja.

Lani su europskim sredstvima kupljena 22 nova autobusa, putem projekta "No regret" iz europskog kohezijskog fonda.

Autotrolej sada ima 156 vozila, a s novim vozilima prosječna će starost voznog parka tog javnog prijevoznika biti šest godina.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!