Rimac partner Hrvatske u europrojektu za baterije

27.01.2021.

21:04

Autor: B.A./HRT

Mate Rimac

Mate Rimac

Foto: Goran Stanzl / PIXSELL

Europska komisija jučer je odobrila tzv. „jesenski“ set prijava u okviru mehanizma Važnog projekta od zajedničkog europskog interesa (VPZEI) za potporu istraživanjima, razvoju i inovacijama u vrijednosnom lancu baterija. Cilj integriranog projekta je razvoj novih tehnologija u području baterija, a u projekt su uključena 42 izravna sudionika iz 12 zemalja članica Europske unije koji će surađivati. Izravni partner Hrvatske na projektu je tvrtka Rimac Automobili, priopćili su danas iz Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova EU-a, iz kojeg poručuju kako će se koristi projekta preliti na čitavo hrvatsko gospodarstvo.

- Osim samog osnaženja, daljnjeg rasta i zapošljavanja u sklopu Rimac Automobila želja nam je u projekt uključiti i hrvatske obrazovne institucije te druge dionike poput mreže domaćih dobavljača, rekao je Mate Rimac, direktor Rimac Automobila.

Predsjednik Vlade Andrej Plenković čestitao je tvrtki Rimac, istaknuvši kako su nastavak ulaganja u istraživanje, razvoj i inovacije prioriteti i Nacionalne razvojne strategije RH.

- Realizacijom ovog projekta Hrvatska će postati puno privlačnija ulagačima u auto industriju, što će doprinijeti izgradnji novog snažnog industrijskog sektora, otpornog na krize, izjavio je Plenković.

Državama članicama koje sudjeluju u projektu odobrena je dodjela 2,9 milijardi eura državnih potpora, što će potaknuti dodatnih 9 milijardi eura privatnih ulaganja, više nego trostruki iznos u odnosu na državne potpore, navode iz Ministarstva. Koristi od ovog projekta prelit će se na čitavo hrvatsko gospodarstvo, dodaju.

- Osim direktnog utjecaja na automobilsku industriju i mobilnost, procjenjuje se do 1400 novozaposlenih do 2029. godine, povećanje baze znanja putem suradnje s fakultetima, uključujući financiranje doktorskih studenata i izradu novih obrazovnih programa, kao i lakši pristup mladim tehnološkim tvrtkama ekosustavu baterija putem osnivanja inkubatora za start-upove, rekla je ministrica regionalnoga razvoja i fondova EU Nataša Tramišak.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!