21:04 / 09.03.2021.

Autor: Stanko Čulina, Ivana Perić/Regionalni dnevnik/HRT/D.D.

RIMaP - digitalna platforma za gospodarsko umrežavanje

Digitalna platforma za gospodarsko umrežavanje

Digitalna platforma za gospodarsko umrežavanje

Foto: Ilustracija / Pixabay

Na riječkom sveučilištu predstavljena je Regionalna inovacijska platforma za umrežavanje - RIMaP, prva takva platforma u Hrvatskoj.

U okolnostima pandemije digitalne platforme za gospodarsko umrežavanje od ključne su važnosti za razvojne projekte i ideje na najširoj akademskoj i regionalnoj razini.

Bit će to središnje mjesto objavljivanja i razmjene informacija o tehnoloških trendovima: od dokumenata do izvora financiranja. Radi se o digitalnom transferu znanja i intenzivnoj suradnju gospodarstva, samouprave i sveučilišta.

- Ideja je bila da, s obzirom da nas je pandemija potjerala u virtualni prostor, napravimo jedan digitalnu platformu. Jedan poligon koji bi pomogao da neka znanja, kompetencije i specifične stvari koje razvijaju znanstvenici na sveučilištu, iz znanstvenih radova nekako prenesemo našem gospodarstvu, kaže Jonatan Lerga, predstojnik Centra za umjetnu inteligenciju i kibernetičku sigurnost Sveučilišta u Rijeci.

- Ideja je da na jednom mjestu definiramo razvojne potrebe, razmjenjujemo i koristimo opremu i stavimo je drugima na raspolaganje. Da na jednom mjestu okupimo istraživače, tvrtke i one koje donose javne politike, rekao je Vedran Kružić, ravnatelj Regionalne razvojne agencije PGŽ.

Platforma je važan iskorak riječkoga Sveučilišta. To je u suštini alat interdisciplinarnog partnerstva.

- U jednom digitalnom prostoru omogućiti lakšu i bržu komunikaciju između onih dionika društva koji trebaju ekspertizu i naših znanstvenika koje će ponuditi svoju ekspertizu, ali i našu opremu, objasnila je Snježana Prijić-Samaržija, rektorica Sveučilišta u Rijeci.

- Danas svjedočimo još jednom sjajnom primjeru suradnje sveučilišta u Rijeci, Primorsko-goranske županije i naše regionalne razvojne agencije, koja je u suradnji sa Sveučilištem razvila digitalnu platformu za umrežavanje poduzetnika i transfer znanja i tehnologija Sveučilišta, kaže Zlatko Komadina, primorsko-goranski župan.

U ovom trenutku je 320 pripremljenih projekata koji će aplicirati za sredstva naše i europske vlade. Inovacijska platforma sve će ih umrežiti i učiniti digitalno vidljivima.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!