Zašto rovinjski turizam posluje bolje nego ikada prije?

11.06.2023.

12:17

Autor: Senka Mošnja/Dnevnik/HRT/IMS/V.G.

Rovinj

Rovinj

Foto: Srecko Niketic / PIXSELL

Prva je polovina lipnja i ako je suditi prema početku, pred Hrvatskom je odlična turistička sezona. U Rovinju već sada trljaju ruke jer su u dosadašnjem dijelu godine nadmašeni rezultati prošle koji su bili rekordni. Zašto rovinjski turizam posluje bolje nego ikada prije i kako je Rovinj postao jedno od naših najkvalitetnijih i najpoželjnijih odredišta, provjerila je naša ekipa.


Turisti su na svakom koraku, ali nema pretjerane gužve. Slobodno mjesto na terasi kafića još se može naći pa se mnogi vraćaju u Rovinj baš u ovo doba.

Strelovit turistički razvoj u Rovinju počeo je poslije Drugog svjetskog rata, pa je na 70. obljetnicu osnutka Turističke zajednice priređena i izložba bogate arhivske građe.

- Tada su najveći problemi bili nedostatak komunalne infrastrukture, nije bilo vode, struje, ceste i prilazni putovi nisu bili asflatirani, znači tada su se prvenstveno usmjerile snage na uređivanje mjesta, rekla je Odete Sapač, direktorica TZ-a Rovinja.

Hotela gotovo i nije bilo, a radničkih odmarališta - prilično. Umirovljeni djelatnici prisjećaju se brodskih taksista koji su prevozili goste do rovinjskih otoka.

- To se radilo s veslima, kasnije tomos 4 i via! Ali bilo je trenutaka kada bi se taksisti posvađali među sobom jer bila je konkurencija, kazao je Bruno Petruz, nekadašnji tajnik rovinjskog Turističkog društva.

Danas - sasvim drukčija slika, počevši od hotela koji uglavnom imaju 5 zvjezdica.

- Najveći broj gostiju je iz njemačkog govornog područje, ali vidimo i porast broja gostiju iz Engleske, Italije, pa čak i iz prekooceanskih zemalja, rekao je David Flam, direktor marketinga Maistre.

Čevapčiće i pljeskavice odavno je zamijenila domaća kuhinja.

- Izvrsno, porcije su velike. Prije dagnji naručili smo predjelo. U hotelu imamo doručak i večeru pa je ovakav ručak odličan!, rekao je Roland iz Švicarske.

Ni na cijene se, barem zasad, gosti ne žale. Iako su veće nego lani.

- To je zbog ulaznih faktura koje su nam čak 20% više, ali ja sam išao ususret gostima pa sam podignuo cijene 10%, istaknuo je Zdravko Cvjetić, ugostitelj.

Danas u Rovinju nastoje nuditi kvalitetu i zadržati autentičnost.

- Ne reklamiram nove restorane. Da, naravno, reći ću hotel Park je otvoren, luksuzan, prekrasan, sve je to super, ali po meni, trebamo zadržati dušu, ono što drugi nemaju, upozorila je Romina Kuharić, turistička vodičica.

U često nagrađivanom odredištu predsezona je uspješnija od lanjske za 10-ak posto. No strahuje se za kvalitetu usluge na vrhuncu sezone, jer su i lani kapaciteti bili popunjeni. Broj apartmana za iznajmljivanje stalno raste, pa se u Rovinju nadaju da će se Zakonom o turizmu - koji je u pripremi - omogućiti da se i to regulira.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!