Ruski Gazprom obrazložio smanjene isporuke plina Europi 'višom silom'

18.07.2022.

17:59

Autor: M.M./Hina/HRT

Ruski Gazprom obrazložio smanjene isporuke plina Europi 'višom silom'

Ruski Gazprom obrazložio smanjene isporuke plina Europi 'višom silom'

Foto: Ilustracija / Shutterstock

Ruski dobavljač plina Gazprom proglasio je 'višu silu' u obrazloženju smanjenih isporuka plina najmanje jednom velikom klijentu u Europi od sredine lipnja, prema dokumentu koji je Reters dobio na uvid.

Gazprom je prošle srijede upozorio da ne može jamčiti sigurno poslovanje ključnog dijela plinovoda Sjeverni tok 1 kojim doprema plin u Njemačku budući da nije siguran hoće li mu biti vraćena turbina poslana Siemensu radi servisa.

Ruska kompanija smanjila je sredinom lipnja isporuke plina Njemačkoj za 60 posto zbog, kako su naveli, kašnjenja turbine sa servisa. Siemens je turbinu poslao u tvornicu u Kanadi koja ju je blokirala budući daje Rusiji uvela sankcije zbog njezine invazije na Ukrajinu.

Prošlog četvrtka Gazprom je aktivirao klauzulu o 'višoj sili' kako bi se zaštitio od plaćanja odštete za smanjene isporuke pojedinim klijentima u Europi od 14. lipnja, tvrdeći da ugovorne obaveze nije ispunio zbog "izvanrednih" okolnosti, prema dokumentu od 14. srpnja.

To znači da Gazprom ne mora plaćati naknadu za smanjenu isporuku plina.

Prema izvoru iz trgovačkih krugova koji je želio ostati neimenovan, pismo se odnosi na smanjene pošiljke plinovodom Sjeverni tok 1, glavnim opskrbnim pravcem prema Njemačkoj.

U Gazpromu nisu odgovorili na Reutersov upit da komentiraju objavu 'više sile'.

Zapad sada nestrpljivo iščekuje hoće li Gazprom otvoriti plinsku pipu, primjećuje Reuters.

Kanada je u međuvremenu odobrila otpremu turbine u Njemačku i ruski list Kommersant izvijestio je da je u ponedjeljak stigla. Plinovod je pak 11. srpnja zatvoren na 10 dana radi redovnog održavanja i trebao bi biti otvoren krajem ovog tjedna.

Austrijska naftna i plinska skupina OMV objavila je u ponedjeljak kako očekuje nastavak isporuka plina iz Rusije preko plinovoda Sjeverni tok 1 kako je planirano.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!