S LNG terminala dosad otpremljeno 6 mlrd. kubičnih metara plina

19.09.2023.

18:26

Autor: D. S./HRT/Hina

LNG terminal na Krku

LNG terminal na Krku

Foto: Nel Pavletic / PIXSELL

Od početka komercijalnog rada terminala za ukapljeni prirodni plin (UPP/LNG) u Omišlju uplinjeno je više od 9,7 milijuna kubičnih metara ukapljenog prirodnog plina te je u hrvatski transportni sustav otpremljeno više od 6 milijardi kubičnih metara prirodnog plina.

Prema podacima koje je objavila tvrtka LNG Hrvatska, u tekućoj plinskoj godini već je prekrcano 30 transportnih brodova za prijevoz ukapljenog prirodnog plina, a danas i sutra očekuje se prekrcaj posljednjeg tereta namijenjenog tom terminalu u ovoj plinskoj godini. 


U istom razdoblju u transportni sustav Hrvatske otpremljeno je više od 2,5 milijarde kubičnih metara prirodnog plina, što predstavlja više od 71 posto svih količina prirodnog plina koje ulaze u transportni sustav Hrvatske. 


To potvrđuje važnost terminala za tržište prirodnog plina u Republici Hrvatskoj i ovom dijelu Europe, ističu iz LNG Hrvatske.


Plinska godina je razdoblje koje počinje u 6 sati 1. listopada tekuće godine i traje do 6 sati 1. listopada iduće godine, osim ako nije drugačije određeno propisima Europske unije.


Komercijalni rad LNG terminala u Omišlju počeo je u siječnju 2021., uplovljavanjem prvog LNG tankera sa 143.000 kubičnih metara ukapljenog prirodnog plina.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!