Kakva je budućnost Sberbanka u Hrvatskoj?

01.03.2022.

19:57

Autor: Mladen Sirovica/Dnevnik/HRT/IMS/V.G.

Sberbank

Sberbank

Foto: Goran Kovacic / PIXSELL

U ponoć završava moratorij nakon kojeg bi trebala biti poznata sudbina hrvatske podružnice ruskog Sberbanka. Zbog međunarodnih sankcija zavladala je panika pa su brojni građani odlučili povući svoj novac, čime su narušili njezinu likvidnost. Zasad je neizvjesno hoće li se banku sanirati ili ići u njezinu likvidaciju.

I danas diljem Hrvatske redovi ispred poslovnica Sberbanka. Iako je novac svakog korisnika u iznosu do 100 tisuća eura osiguran, građani su ipak zabrinuti.

- Naravno da strahujemo, a valjda ćemo dobiti.

- Žao mi je šta nisam došao u petak. Mislim da će biti sanacija, ali nisam siguran. A imam neka velika sredstva, ne znam što dalje.

- Samo možemo danas dignuti penziju, to vam je to.

Zabrinuti su i roditelji malene Kiare. 6 milijuna kuna za njezino eksperimentalno liječenje trenutačno je blokirano na računu Sberbanka.

- Ta sredstva su neophodna za Kiarin život. Bez tih sredstava sve prestaje. Znači, bez tih sredstava Kiara ne može u travnju nazad u San Francisco i njezino liječenje se ne može nastaviti, kaže Matea Lambaša Goršić, Kiarina majka.

Ministar financija vjeruje da će se taj problem riješiti te između sanacije i likvidacije - jasno ističe kojem je scenariju skloniji?

- Model koji Hrvatska zagovara je model sanacije banke za koju smatramo da je dobra, da je zdrava, da je njena bilanca dobra, da je visoko kapitalizirana, kaže Zdravko Marić, potpredsjednik Vlade i ministar financija.

Slažu se s tim i analitičari.

- Sberbanka ima plasirane kredite koji su dominantno u kategoriji naplativih, dakle ona ima zdravu imovinu za koju je potreban određeni vremenski period da bi ju pretvorila u novac da bi nekome mogla isplatiti depozit, kaže Andrej Grubišić, financijski savjetnik.

I prije sankcija, Sberbank Hrvatska trebao je biti prodan grupaciji srbijanskog poduzetnika Miodraga Kostića, no čini se da ta opcija više nije na stolu.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!